Hopp til innhold

– Jeg er veldig takknemlig

Amerikaneren Andrew Hanlon satt fast på en fjellhylle på Gaustatoppen i frisk vind og minusgrader. Etter et halvt døgn ble han hjulpet ned fra fjellet.

Andrew Hanlon

Andrew Hanlon fra USA satt fast på en fjellhylle på Gaustatoppen i et halvt døgn. – Jeg er glad for at jeg ble funnet, sier han til NRK.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Jeg er utrolig takknemlig for hjelpen jeg fikk, sier Andrew Hanlon til NRK.

Han tilbrakte natt til tirsdag på en fjellhylle i minusgrader. Han var skjelven, men glad da han endelig kom ned fra fjellet.

– Jeg er lettet over at jeg ble funnet, sier han.

Gikk seg vill

Han forteller at han nettopp er ferdig i militæret og at han er på ferie i Norge.

Han gikk mandag ut på det han trodde skulle bli en kort ettermiddagstur til Gaustatoppen.

– Rundt midnatt forsto jeg at jeg hadde gått meg vill. Jeg måtte sette meg ned på en fjellhylle fordi det var glatt og jeg ikke kom meg videre, sier han.

I formiddag ble han reddet ned fra fjellet. Han ble undersøkt av lege fra Sea King Redningshelikopter og var ikke alvorlig skadet. Han har fikk på seg varme og tørre klær og ble kjørt med ambulanse til sykehuset på Rjukan for en sjekk.

– Jeg har aldri gått i norske fjell før, men jeg gjør det gjerne igjen. Men da følger jeg stien, sier amerikaneren.

Svært dårlig vær

På grunn av dårlig vær ble redningsaksjonen vanskelig, og det var ikke mulig å hente ned mannen med helikopter. Fire medlemmer fra Langfjella Alpine Redningsgruppe ble fløyet så langt opp i fjellsiden som mulig. Disse fortsatte til fots fram til fjellhylla, og mannen ble hjulpet ned.

– Været på stedet har vært svært dårlig. Frisk vind, tett tåke og snøbyger, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt i Telemark politidistrikt.

Klokken 06.00 var været for dårlig til å hente 23-åringen ned. Et Sea King-helikopter gjorde stadige forsøk på å ta seg inn til den savnede, men uten hell.

Store mannskaper

I tillegg til Sea King-helikopteret, som lokaliserte mannen på vestsiden av fjelltoppen, ble det satt inn mannskap fra politi, Røde Kors og alpine redningsgrupper fra Hønefoss for å hjelpe til under aksjonen.

Det var mannen selv som ringte inn nødmeldingen til politiet klokken 01.10 natt til tirsdag.