Hopp til innhold

– De burde stanset drapsmannen

Den drepte kvinnen (26) i Bø kunne vært i live om politiet hadde handlet raskere, tror venninnen. – Vi tok nødmeldingen alvorlig, svarer politiet, som nå vil gå gjennom alt som skjedde.

26-åringen og hennes sønn

Den drepte 26-åringen og hennes elleve måneder gamle sønn var i godt humør da de besøkte Tetyana Yatel i helga.

Foto: Privat

Konstituert politimester i Telemark, Rita Kilvær, sier hun forstår at de pårørende etter Bø-drapet ønsker svar om hva som skjedde da den drepte kvinnen ringte politiet.

– For det første forstår vi godt at det spørsmålet reises, sier Kilvær til NRK.

Tetyana Yatel

Tetyana Yatel tok mange bilder av den drepte 26-åringen og hennes sønn da de overnattet hos henne fra lørdag til søndag.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK
Tetyana Yatel og Roald Marker

Tetyana Yatel har blitt intervjuet av radio, aviser og flere TV-stasjoner siden mandag. Her med NRK Telemarks Roald Marker.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK
Tetyana Yatel og 26-åringens sønn

Tetyana Yatel og 26-åringens sønn søndag.

Foto: Privat
Rita Kilvær

Konstituert politimester i Telemark, Rita Kilvær, sier at familien skal få svar på hva som har skjedd.

Foto: Anne Lognvik / NRK
Jon Borgen

Politiadvokat Jon Borgen forteller at det er gjort beslag i mulig drapsvåpen.

Foto: Stine Hansen / NRK

– Alle i nød har krav på hjelp

Blant annet har advokat Sjak Haaheim, som har bedt om å være bistandsadvokat for den drepte kvinnens familie, bedt om at alle fakta om hva som skjedde med kvinnens nødmelding, kommer frem.

– Det er et helt sentralt spørsmål hva som var innholdet i nødmeldingen, og hva responsen var. Det er nå engang slik at hvis man er i nød, hvor som helst det måtte være i landet, så har man krav på umiddelbar bistand fra det offentlige, har Haaheim sagt til NRK.

– Når jeg sier umiddelbart, så snakker jeg da om minutter, og ikke timer, sier Haaheim.

Tok de siste bildene av mor og sønn

Også en av den drepte kvinnens venninner lurer på hvorfor ikke politiet reagerte raskere. Hun viser NRK de siste bildene som ble tatt av den drepte venninnen sammen med hennes sønn.

– Hun gikk fra meg søndag kl 9.15. Da hadde hun en avtale med pappaen til babyen et kvarter etterpå, sier Tetyana Yatel.

Yatel var en av de siste som så småbarnsmoren i live i Bø søndag formiddag, og var en god venninne av den drepte.

Fra lørdag til søndag overnattet kvinnen og hennes elleve måneder gamle sønn i studentboligen hennes utenfor Bø sentrum. Hun sier det er vanskelig å skjønne at venninnen nå er borte for alltid.

– Det er rart. Det føles veldig tomt. Jeg kan ikke beskrive det med flere ord. Det er vanskelig å tro at hun er borte, sier Yatel.

– Hun var en fantastisk person

Hun beskriver venninnen sin som en fantastisk person. Hun strålte, var snill og grei og var bare en søt person, sier Yatel.

– Hun var så glad i sønnen sin. Det kunne man se på måten de lekte sammen. De omfavnet hverandre og kysset hverandre, og det var så søtt å se dem sammen, sier Yatel.

Nå sitter hun og synes synd på den lille gutten som har mistet moren sin. Gutten ble funnet i bilen sammen med sin far, på en rasteplass i Sverige natt til mandag. Da hadde den 45 år gamle mannen drept guttens mor, som han tilsto i avhør med svensk politi.

– Kunne fremdeles vært i live

Mannen truet den drepte kvinnen flere ganger, sier Yatel. Hun sier også at venninnen var redd og at hun flere ganger hadde vært hos politiet.

– De sa bare at alt var under kontroll, sier Yatel. Hun sier at hun skulle ønske at politiet jobbet raskere etter at venninnen ringte inn nødmeldingen søndag formiddag.

– Hvis de hadde sperret av noen veier tidligere, kunne hun fremdeles vært i live, tror Yatel.

Politiet tror at den 26 år gamle kvinnen ble drept på en hytte ved Reskjemvannet like over grensen til Notodden kommune, en omtrent 20 minutters biltur fra Bø.

Politiet: Familien har krav på svar

– Det jeg kan si er at vi tok nødmeldingen og vitneobservasjonene på største alvor, sier politimester Kilvær.

– Nå jobber vi med å lage en god tidslinje med hva som ble gjort på hvilket tidspunkt. Det krever at vi må gå inn i lydlogger og ta ut tekniske data. Så det vil ta noe mer tid før jeg kan redegjøre i detalj om politiets handlemåte, sier Kilvær.

Politimesteren sier at politiet har tatt kontakt med den drepte kvinnens pårørende for å gi dem mest mulig innsyn i hva som skjedde. fra nødmeldingen kom inn og videre utover søndag formiddag.

Kvinnen ringte inn en nødmelding til politiet søndag formiddag kl 10, men samtalen ble brutt. Hvordan politiet håndterte situasjonen, er noe familien har krav på å få vite, sier Kilvær.

Hvorfor drapsmannen ikke ble stanset på vei ut av Bø, eller på grenseovergangen til Sverige, er noe en tidslinje vil kunne vise mener politimesteren.

– Vi jobber på spreng med dette, og jeg ønsker ikke å love meg bort med et tidspunkt - først og fremst ønsker vi å gi de pårørende informasjonen fortløpende, sier Kilvær.

Siktet for kidnapping og drap

Den 45 år gamle mannen som har tilstått drapet på den 26 år gamle kvinnen, er nå siktet for kidnapping og overlagt drap.

– Det betyr at vi mener det foreligger en viss planlegging i forkant, sier politiadvokat Jon Borgen til NRK.

– Han er avhørt i Sverige og han har der gitt en forklaring på hva som har skjedd, og erkjenner skyld for drap, sier Borgen.

Borgen sier at politiet har avhørt eieren av hytten og skuret der drapet fant sted, men at det ikke er noen forbindelse mellom de personene.

Den siktede 45-åringen har gjennom sitt snekkerfirma i Bø gjort jobber på flere hus og hytter, og er godt kjent i området.

Beslag i mulig drapsvåpen

Borgen ønsker ikke å si noe om dødsårsak før kvinnen er obusert. En foreløpig rapport fra rettsmedisinsk institutt vil trolig være klar onsdag.

Han sier at politiet har gjort beslag i mulige drapsvåpen.

– Vi har gjort beslag, og sikret spor der hvor avdøde ble funnet, men jeg vil ikke kommentere hva slags funn det er, sier Borgen.

26 år gammel kvinne funnet drept på Grønkjær

Det var i denne hytten på Grønkjær den drepte kvinnen ble funnet mandag ettermiddag.

Foto: Radio P5 Telemark