Hopp til innhold

– Drapet på småbarnsmoren kunne vært unngått

– Hadde rettsvesenet tatt kvinnen på alvor, kunne drapet vært unngått. Det mener Krisesentersekreteriatet i Norge.

Drap i Bø

Politiet tor at den 26 år gamle kvinnen ble drept i denne hytta.

Foto: Radip P5 Telemark/Privat

Vi er svært opprørt over at vi igjen opplever et drap på en kvinne som blir utført av en ekskjæreste. Det er kun en måned siden det skjedde sist. Vi er meget opprørt over at det i denne saken viser seg at kvinnen gikk til politiet før drapet skjedde, sier Tove Smaadahl i Krisesentersekreteriatet til NRK.no.

Søndag ble kvinnen drept av sin tidligere samboer i Bø.

Hun hadde tidligere anmeldt mannen, men tingretten mente ikke at saken var så alvorlig at småbarnsmoren trengte beskyttelse.

– Saken har vært oppe i tingretten, men de så det ikke som så alvorlig at kvinnen fikk bistandsadvokat. Vi spør oss i denne saken om drapet kunne vært unngått. I mange av disse drapssakene ser vi at kvinnene har vært i kontakt med politiet og hjelpeapparatet, likevel får de ikke den forståelsen de har krav på, sier hun.

– Rettsapparatet fungerer for dårlig

Tove Smaadahl

Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet mener at drapet i Bø kunne vært unngått.

Smaadahl mener at denne og flere andre drapssaker der kvinner blir drept av tidligere kjærester viser at rettsapparatet ikke fungerer slik det skal.

– Ja, vi opplever jo dessverre det at kunnskapen ofte er for dårlig, og forståelsen av hvor farlig dette er. Vi har erfart at en tredjedel av kvinnene som kommer til krisesentrene forteller at de har vært drapstruet, sier Smaadahl.

Bistandsadvokat for familien til den drepte 26-åringen, Sjak Haaheim er ikke enig i at tingretten kan klandres.

Det var ingen grunn til å tro at mannen var en potensiell drapsmann, sier han.

45-åringens hus i Bø.

Her bodde den siktede 45-åringen i Bø.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Kvinnen ble tatt på alvor

Kvinnen og barnet er russiske statsborgere og er bosatt i Drammen. Paret var i en barnefordelingssak.

Moren hadde hovedomsorgen, mens faren hadde helgesamvær. Haaheim avviser påstandene om at 26-åringen ikke ble tatt på alvor da hun kontaktet politiet.

– Hun ble tatt på alvor. Jeg har hatt saker der trusselbildet har sett adskillig mer alvorlig ut enn det gjorde i denne saken. I denne saken ble både besøksforbud og voldsalarm vurdert. Jeg pleier å trykke på den røde knappen ganske raskt dersom jeg ser noen faresignaler. De var ikke veldig fremtredende i denne saken, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark