Hopp til innhold

Nå er himmelen fantastisk

Nå for tiden er det mye fint å se på himmelen. Tirsdag morgen var ekstra fin for redaktøren av bladet Astronomi.

Månen og Venus

Månen og Venus stod flott sydøst på himmelen tirsdag morgen. Bildet er tatt med ca. 1/2 sek. lukkertid. Da blir også den delen av månen som ikke lyses opp av sola, men ved reflekser fra jorda, også synlig.

Foto: Trond Erik Hillestad

Trond Erik Hillestad bor på Barkåker langs Hortensveien mellom Tønsberg og Horten.

Derfra har han optimale forhold for å dyrke sin store hobby, som også har blitt deler av hans levebrød, astronomi.

Flott morgen

Tirsdag morgen var det ekstra fint på himmelen. I sørøst stod månen bare delvis lyst opp av sola og synlig som en sigd. Det var en nemåne. Samtidig stod planeten Venus klar og tydelig i samme himmelretning ikke langt unna.

Og som om ikke det var nok, så kunne også planeten Merkur skimtes ned mot horisonten.

– Nå i desember er planeten Venus veldig fin å se på morgenen. Den er også den sterkeste vi kan se. Planetene lyes opp av sola, akkurat som månen, men de varierer i styrke, blant annet i forhold til avstanden til sola og avstanden til oss på jorda.

Stjernene på himmelen, som stort sett blinker mer enn planetene, er soler som er sterkere enn vår sol, forklarer Hillestad.

(Tekst fortsetter under videoen)

Stjernekikker Hillestad i Vestfold.

Se video: – Det fint skue i klarvær, sier Hillestad

Månen og Venus i samme himmelretning

– Nå om morgenen er Månen og Venus et flott par å se på. Merkur er synlig ikke langt unna, men den er vanskeligere å se. Den er mindre lyssterk, og vanligvis er den bare synlig noen uker i året fra Norge. Den er synlig nå, men knapt synlig på mørk himmel. Det er nede ved horisonten den kan sees om morgenen.

Hillestad sier det går noen år før vi ser et tilsvarende syn på morgenhimmelen.

I en annen himmelretning, mot vest og nordvest er det mulig å seg Jupiter. Den kommer til syne tidlig på kvelden og er synlig i klarvær hele natta og til langt ut på morgenkvisten når det lysner.

Det er vårt solsystems største planet, og mye større enn Jorda. Derimot er Jorda og Venus ganske like i størrelse.

(Tekst fortsetter under bildet)

Terond Erik Hillestad

Tron Erik Hillestad er ikke bare redaktør av fagbladet Astronomi, han er også en ivrig amatørastronom. Stjernekikkerten bruker han til alle døgnets tider, ikke bare når det er mørkt.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

«Julestjernen»

I disse dager er det mange som mener at de ser julestjernen. Det er helst Venus som blir kalt det, sier Hillestad. Det er fordi den er synlig både morgen og kveld, på den tid folk normalt er våkne.

I disse dager er også en meteorsverm som heter Geminidene aktiv. Den har optimale synlighet om kvelden 13. desember (torsdag førstkommende) og fremstår som mange stjerneskudd i alle retninger på himmelen.

Det fint skue i klarvær, forteller Hillestad.

Merkur,Venus og Månen

Dette bildet er forholdsvis unikt. Det viser klart Månen og Venus, men ned mot horisonten, litt til venstre for Venus er det mulig å se Merkur.

Foto: Trond Erik Hillestad

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark