Hopp til innhold

Siste reis for Ole III

Norges korteste fergestrekning opphører nyttårsaften.

Ole III

I dag seiler passasjer- og sykkelfergen Ole III mellom Husvik og Husøy i Tønsberg for siste gang.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Klokken 16.00 nyttårsaften er det siste reis for Ole III som trafikkerer Norges korteste fergestrekning.

Passasjer- og sykkelferge mellom Husvik og Husøy i Tønsberg er en del av sykkelveinettet i Tønsberg og har fraktet barn, voksne og sykkelturister frem og tilbake over det vel 90 meter brede Husøysundet i mange år, men nå er ferga snart historie.

Les også:

Arrangerte gravøl

Skipper John Johansen

Skipper John Johansen har sin siste arbeidsdag på ferga Ole III nyttårsaften.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Dette er trist både for oss og passasjerene, sier skipper John Johansen og forteller om flere av de faste passasjerene.

Barn som skal besøke venner, eller delta på fritidsaktiviteter, sykkelturister og pendlere. Det er mange som har et liv på begge sider av sundet.

– En av lærerne på Husvik skole bor på Husøy og har pendlet over sundet i 17. år. Hun var med og arrangerte gravøl for ferga her før jul, sier Johansen.

Kan bli ekstratur

De siste årene har den velkjente gule ferga fraktet omkring 10.000 passasjerer årlig. Men 31.12.12 er det slutt. På grunn av dårlig kommuneøkonomi vedtok politikerne i Tønsberg kommune i høst å legge ned ferga ved årsskiftet.

– Det er mange som var forbanna og sinte. Vi har hatt både underskriftskampanjer og facebookaksjoner, men ingenting hjalp, sier Johansen.

Ferga som tar inntil 12 passasjerer har gått hvert kvarter, hver dag, året rundt, unntatt 1. juledag og 1. nyttårsdag. Kl. 16 går den siste offisielle turen, men det kan bli flere turer.

– Det er flere av de faste passasjerene våre som har sagt de vil bli med på den siste turen, men om alle kommer har vi ikke plass, så da tar jeg en tur til, før vi gir oss, lover Johansen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gamlebyferga

Gamlebyfergen mellom Vestsiden (sentrum) og Gamlebyen i Fredrikstad kan være Norges nye korteste fergestrekning.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Korteste fergestrekning

Sundet mellom Husøy og Husvik er kjent som Norges korteste fergestrekning, men hvem overtar den tittelen nå?

Ifølge Statens vegvesen er ferga mellom Svelvik i Vestfold og Hurum i Buskerud, Norges korteste bilfergestrekning. Men de har ikke oversikt over ferger som bare tar passasjerer og sykler. Skipperen på Ole III tror Fredrikstad overtar den tronen nå.

– Byferga i Fredrikstad tar bare et par minutter, men jeg vet ikke hvor langt det er over sundet der, sier han.

Det er drøyt 150 meter fra Gamlebyen, over Glomma, til Tollbodbrygga på vestsiden i Fredrikstad. Omtrent like langt er det mellom Svelvik og Hurum. Men Svelviksund og Hurumferga har likevel en noe lengre vei over sundet.

– Selve sundet er 150–200 meter, men strekningen blir på rundt 500 meter fordi ferga må ta en sving for å legge til kai i det trange Svelviksundet, sier Lise Olsmo Oen i Statens vegvesen.

– Det er morsomt hvis det stemmer at vi nå får den korteste fergestrekningen. Vi kan jo få litt ekstra oppmerksomhet av dette, sier ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård til NRK.no.