Hopp til innhold

Nasjonalpark fra Deli de Luca

I dag fyller Færder nasjonalpark ett år. Samme dag avslører beslutningstakerne hvordan den ble til. Det skjedde da tidligere miljøvernminister Erik Solheim møtte Erling Lae på kiosken.

Created by InfoDispatcher

Denne høsten sender NRK et 2-timers program om Færder nasjonalpark. Se en teaser her.

– Dette er en artig historie, ler nåværende leder av OECDs utviklingskomite Erik Solheim på telefon fra Paris.

Erik Solheim

Erik Solheim skulle kjøpe melk eller sjokolade, men endte som 'nasjonalpark-far'.

Foto: Julien Daniel / OECD

– Erling Lae og jeg møttes på en Deli de Luca kiosk i Oslo i jula. Jeg skulle kjøpe noe melk eller sjokolade til kaffen. Erling sa: "Jeg har en idé til deg. Vi trenger en Nasjonalpark i Vestfold, i Tjøme og Nøtterøy området. Er det noe du kan tenke på?"

Det var starten på prosessen Solheim tror er verdensrekord i hurtighet for å etablere en nasjonalpark.

– Jeg svarte at vi har for få nasjonalparker langs kysten. Nesten alle nasjonalparker er høyt oppe på fjellet og vi er en kystnasjon. Det høres bra ut.

Så ble de enige om at det var jul og at de måtte ta juleferie.

Erling Lae

Lae og Solheim ble enige om å ta juleferie etter å ha snakket om nasjonalparken.

Foto: NRK

– Så setter vi i gang!

Da miljøvernministeren kom tilbake på kontoret etter ferien kom Fylkesmann i Vestfold Erling Lae, og flere representanter fra Fylkesmannen i Vestfold på kontoret hans. De la frem ideen, og Solheim tente selvsagt umiddelbart på den. Nåværende nasjonalparkforvalter Bjørn Strandli var med på møtet.

– Det vanlige utfallet av en samtale med statsråd er at man overlater til embetsverket å se nærmere på saken. Men da vi skulle gå ut døra sa Erik Solheim "da setter vi i gang da!" Og sånn ble det. Vi satte norgesrekord i å opprette en nasjonalpark. Det tok halvannet år.

Bjørn Strandli

Nasjonalparkforvalter Strandli husker godt møtet med Erik Solheim

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Jubel og champagne

Strandli glemmer heller ikke 23 august 2013. Da ble Færder nasjonalpark etablert av regjeringen.

– Vi var overlykkelige og dødsslitne. Det hadde vært en innspurt av de sjeldne og det var så mange involvert. Det var vill jubel og champagne da vi fikk vite at det hadde gått i orden.

Skjærgårdstjenesten har talt ca. 12.000 brukere i helger i sommer. Selv om det er satt opp noen skilt det siste året som markerer nasjonalparkområdet så er de fleste endringene kommet i form av regler under vann.

– Grunneierne og de som besøker øyene merker ikke noen stor forskjell. 85-90 prosent av nasjonalparken er under vann. Det er en kjempeutfordring å få mer kunnskap om det miljøet. Det har kommet nye regler under vann. De nye reglene gjelder blant annet forbud av fiskeoppdrett og havbeite. Det omhandler inngrep i havbunnen, bryggeutbygging og moringer.

Færder nasjonalpark

Færder Nasjonalpark fyller ett år

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Nettopp informasjonsarbeid er noe av det viktigste for nasjonalparken nå. Strandli regner med at et nytt nasjonalparksenter etableres på Tjøme på Verdens ende i løpet av året. Dessuten gleder han seg over det NRK produserte programmet om nasjonalparken som sendes i løpet av høsten.

– Høstens store begivenhet i år er at NRK har laget en flott film om Færder nasjonalpark. Den gleder vi oss til å se, det blir en stor begivenhet.

Ikke noe mikkmakk

Tidligere miljøvernminister Erik Solheim sender sine gratulasjoner fra utlandet.

- Jeg blir rørt av dette. Jeg tror Vestfold satte norsk rekord, og kanskje også verdensrekord i å få på plass en nasjonalpark raskt.

Solheim peker på at nesten alle norske nasjonalparker er på fjellet, nær svenskegrensa eller i ulendt terreng.

– Selvsagt trenger vi den type nasjonalparker også, men vi har for få nær folk og for få langs kysten. Jeg har røtter i Gudbrandsdalen, men Norge er en kystnasjon og det er kysten som har vært Norges livsnerve. Vi trenger å ta vare på mer natur langs kysten, derfor var det så morsomt å få til dette i Vestfold.

Ifølge Solheim snudde Erling Lae og andre involverte seg rundt for å få til nasjonalparken.

– De begynte ikke med byråkratisk mikkmakk og lange tunge vanskelige prosesser av noe som ikke behøver å være vanskelig. Noen ganger er det best å følge Nike slagordet "just do it!"

En liten smakebit på hva det kommende tv-programmet inneholder.

NRKs John-André Samuelsen har laget et 2-timers program om nasjonalparken. Se en smakebit her.