Hopp til innhold

Vil oppsøke ungdom som bruker doping

– Sjansen for å bli tatt er liten. Politimesteren i Vestfold vil ha mer fokus på straffbare dopingpreparater.

Rune Bård Hansen

Politimester i Vestfold, Rune Bård Hansen.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Både proffe idrettsutøvere og ivrige amatører blir avslørt som dopingbrukere. Fristelsen blir tydeligvis for stor i jakten på gode resultater eller den perfekte muskelkroppen.

Men doping er forbudt også for amatører, en lov som Stortinget vedtok i fjor sommer.

Paragraf 24 i legemiddelloven sier at:

Det er forbudt uten lovlig adkomst å erverve, besitte eller bruke stoff som etter forskrift med hjemmel i straffeloven § 162 b første ledd er regnet som dopingmidler. Forbudet gjelder også for preparater som inneholder slike stoffer.

– Sjansen for å bli tatt er nok altfor liten, sier politimester i Vestfold, Rune Bård Hansen.

Det ønsker han å gjør noe med.

– Det er greit å straffe de som bruker det, men det viktigste er å forhindre bruk av dopingmidler. Jeg tror vi kommer et stykke på vei om vi undersøker helsestudioene og snakker med ungdommene der. Om politiet ser en sped 15-åring som etter halvt år ser ut som Mr. Olympia fra 60-tallet, er det grunn til å tenke at dette ikke er resultat av vanlig trening, sier Hansen.

Politiet i Vestfold har mellom 30–35 anmeldte saker i året der folk er tatt for ulovlige preparater. Veldig mange er postpakker som er beslaglagt av tollvesenet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ulovlige dopingfabrikker i Norge

I 2010 ble et dopingmiljø på Oslo Vest raidet av politiet. Dette var noe av funnet.

Foto: Privat

Konkrete planer

– Vi jobber nå med konkrete planer der vi analyserer og vurderer hvordan vi kan få opp antall saker. Man kan gjerne si det er opp til hver enkelt å bruke dopingmidler, men politiet må også beskytte folk mot seg selv, sier Hansen.

Politiet ser i enkelte voldssaker at forskjellige preparater øker aggresjonsnivået. Først og fremst retter de seg mot ungdommer.

– Dopingproblemet egner seg godt som en inngang i ungdomsmiljøet. Sammen med helsepersonell i kommunene kan vi informere om hva de faktisk risikerer, sier Hansen.

Samtaler med ungdommen

Likevel, det er ikke sikkert det blir en straffesak. Dersom politiet får informasjon, fra for eksempel foreldre, om at barna bruker dopingmidler får de en sjanse.

– Vi har bekymringssamtaler og forskjellige måter å møte ungdommen på, uten at de havner i strafferegisteret. Først og fremst må foreldrene holde øynene åpne og ta det opp med barna, og tipse politiet om miljøer som holder på med dette.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark