Hopp til innhold

Arven etter Columbus

Han har kanskje skrevet Norges første bidrag innen sjangeren snuslitteratur.

Kjetil Bergman Olsson

Dette er Kjetil Bergman Olssons andre bok. Debuten het 'Daddy cool – Kunsten å være pappa'.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Hvis du er en snuser, kan du allerede nå begynne å fundere på om du har ei gjødselleppe eller ei campingleppe. Det høres kanskje ikke særlig delikat ut, i alle fall for ikke-snusere, men Kjetil Bergman Olsson vet mye om temaet.

Han har nemlig skrevet det som kan være den aller første snusboka, og dermed har han fordypet seg i temaet.

– Snusen dukket opp her i Europa med Christofer Columbus da han startet sine reiser til Karibia i 1492. Den gang var den et luksusprodukt, og ble blant annet fremhevet på grunn av sin helsemessige effekt. Det virker jo forunderlig for oss i dag.

Svensk-norsk risikosport

Kjetil Bergman Olsson

En forundring over fascinasjonen for snus endte med bok om temaet.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Snusing er særlig en svensk-norsk aktivitet, og ut fra folketallet i de to landene er det en svært stor andel som tyr til en pris under leppa. Det finnes snusere i USA også, men i EU-landene er innholdet i den lille runde esken forbudt

– Og det er interessant å se på den fascinasjonen over snus som folk har. Snusen er jo et temmelig spesielt produkt, og det er mange som sperrer øynene opp om man tar seg en pris snus i utlandet.

Boka "Lykkens pris" er blitt på hele 218 sider, og snusforfatteren forteller at en del forundres over at det går an å skrive så mye om dette temaet.

– Det var enda flere sider i utgangspunktet, men det er trolig hvor mye man kan finne når man setter i gang med research.

Liten tiss?

Bergenseren som har flyttet over fjellet til Tønsberg unnslår seg ikke for en fordypning i det faktum at det finnes en rekke myter om snusbruk.

– En av mytene er at man får liten tiss av å snuse. En annen at snusen inneholder ørsmå glassbiter.

Bergman Olsson understreker altså at boka ikke utelukkende hyller snusen. Han medgir at dette populære produktet også har sine skyggesider. Men først og fremst er det ei bok som med et skråblikk presenterer faktainformasjon og underholdning.

Og der et sted kommer nok innspill om både gjødsellepper, campinglepper og drømmen om snusverdensherredømme inn ...

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark