Hopp til innhold

I retten etter ektemannens selvmord

– Ga mannen en overdose heroin.

Kvinne (54) fengslet for drap på ektemannen

Den 55 år gamle enken skal ha hjulpet mannen sin med å sette en sprøyte med en overdose heroin.

Foto: NRK

Den populære, men også omstridte legen døde i september 2009 av en dødelig dose heroin.

– Det som er lagt til grunn i tiltalen, er at hun hjalp til å sette denne dosen med narkotika som gjorde at han døde, sier statsadvokat Petter Sødal.

Roger Gundersen skal selv ha kjøpt heroinen som tok livet av ham, men det var hans kone som i følge tiltalen torsdag 3. september 2009 satte kanylen i hans venstre arm og holdt sprøyta, mens han selv som trykket på stempelet som førte den dødelige heroinen inn i kroppen hans.

– Erkjenner ikke straffeskyld

Fem måneder senere ble enken siktet for drap på sin mann, etter at en venninne hadde gått til politiet og fortalt at det var den 55-årige kvinnen som hadde satt en overdose på mannen sin.

Siktelsen ble senere endret til drap med samtykke, men da tiltalen ble klar, var den endret til medvirkning til selvmord. – Det var forventet, sier forsvarsadvokat Ole Tom Røed.

– Den tiltalen bygger på det min klient har forklart. Vi ser på det som ikke overraskende og hun vil forklare seg i overensstemmelse med tiltalen, men hun vil ikke erkjenne straffskyld, sier han.

Hvorfor ikke?

– Hun mener at det hun har gjort ikke er straffbart, forteller Røed.

Omstridt lege

Roger Gundersen var en populær, men omstridt lege i Holmestrand. Han hadde mange rusmisbrukere blant sine pasienter og kjempet mot myndighetene for retten til å gi rusmisbrukerne individuell medikamentell behandling.

Han behandlet rusmisbrukere med medikamenter som erstattet heroin, men mistet retten til å skrive ut denne typen medikamenter i 2001.

I 2006 leverte han frivilling inn sin autorisasjon som lege, og tre år senere valgte han med bistand fra sin kone å ta sitt eget liv.

– Må miste arveretten

– Hun ser fram til å bli ferdig med saken, sier advokat Røed.

Medvirkning til selvmord har en strafferamme på minimum seks års fengsel, men statsadvokaten vil trolig legge ned påstand om en mildere straff for kvinnen.

Barna til legen fra et tidligere ekteskap krever at enken mister arveretten. De vil også at retten skal dømme henne til å utbetale erstatning til dem.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark