Hopp til innhold

Barnevernet i Sandefjord er satt under tilsyn

Fylkesmannen i Vestfold skal vurdere om barnevernet i Sandefjord overholder vurderingsplikten de er pålagt.

Mor i barnevernssak

En mor fra Sandefjord sier til NRK at hverken barnas mormor, tante eller de yngste barnas far ble vurdert som fosterforeldere da barnevernet overtok omsorgen over barna hennes.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

– Bakgrunnen er en henvendelse fra en advokat som hevder at barneverntjenesten i Sandefjord ikke i tilstrekkelig grad vurderer familier som mulig fosterhjem, sier utdanningsdirektør Kari Evensen hos Fylkesmannen.

I følge forskriften skal barnevernet alltid vurdere om barnets familie eller nære nettverk kan velges som fosterhjem.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har utdypet dette i retningslinjer for fosterhjem hvor det står: "Vurderingsplikten innebærer at barnevernet alltid må kartlegge mulighetene for en slik plassering".

Fornøyd

Jørn Johannesen

Advokat Jørn Johannesen sendte brev til Fylkesmannen fordi han mener barnevernet i Sandefjord bryter loven.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

Men advokat Jørn Johannesen i Sandefjord har flere saker hvor han mener det ikke er gjort.

– Slik jeg har sett det i en rekke saker i det siste, så følger ikke barneverntjenesten i Sandefjord de forskriftspålagte kravene til å vurdere dette. Det er eksempler på at vanlige oppegående fedre ikke engang har fått anledning til å bli vurdert, før barna blir sendt i fosterhjem, sier Johannessen.

Han mener barnevernet i Sandefjord i mindre grad enn andre barnevern bruker barnas nettverk, og er fornøyd med at Fylkesmannen nå oppretter tilsyn.

– Jeg er tilfreds med at Fylkesmannen har opprettet en tilsynssak, og mener at det er en riktig avgjørelse, sier Johannessen.

Uenig i kritikken

Barnevernsleder Laila Østlie har ikke noe i mot å bli satt under tilsyn, men er uenig i kritikken fra Johannesen.

– Vi har et økende fokus på, og vi deltar sågar også i et prosjekt sammen med Bufetat knyttet til nettopp det å rekruttere fosterhjem i barnets familie og nettverk, og utvidet nettverk. Jeg vil ikke si at vi er dårlige på det, men jeg vil heller ikke si at vi ikke kan bli bedre. Jeg synes nok at vi har hatt mye fokus på det, og har gjort mye for å få det til i de senere årene, sier Østlie.

– Helt sykt

Men en av Jørn Johannesens klienter, en mor fra Sandefjord som mistet omsorgen for fire barn, har en annen erfaring. I følge henne ble hverken hennes mor, søster eller de yngste barnas far vurdert som fosterhjem.

– Jeg synes det er helt sykt. De kunne ha kontaktet dem, undersøkt litt og pratet med dem. De kunne jo snakket med faren til barna, tatt en tur opp til ham og sett hvordan han er. I stedet snakket de med ham i 10 minutter på telefonen, og sa at han ikke var egnet, sier hun.

– Ble aldri spurt

Barn over sju år skal i følge barnevernloven også høres i valg av fosterhjem, men det ble heller ikke gjort, i følge moren.

– Nei, de ble aldri spurt. Barnevernet kom hjem hit og bare fortalte at "mamma er ikke en bra nok omsorgsperson, så vi skal prøve å få dere i fosterhjem", forteller hun.

Det er ikke alltid at familien eller noen i barnas nettverk kan benyttes som fosterhjem, men Fylkesmannen skal nå vurdere om barnevernet i Sandefjord overholder vurderingsplikten de er pålagt.

– De er pålagt å vurdere. De er ikke pålagt å bruke familien selvfølgelig, men de er pålagt å vurdere det. Det er dette vi skal følge opp i et generelt tilsyn, sier utdanningsdirektør Kari Evensen hos Fylkesmannen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark