Hopp til innhold

Kjempesalg av sykler under Tour de France

– Sykkelsalget har tatt helt av i de siste ukene. Mange er inspirert av Hushovd, Boasson Hagen og de andre proffene i Tour de France.

Preben Andersen

Preben Andersen opplever at sykkelsalget tar helt av. Denne sykkelen, som han løfter med én finger, er en racer som bare veier 7 kg.

Foto: Ola Walberg / NRK

Utvalget av off-roadere, hybridsykler, vanlige sykler og ikke minst racersykler er stort.

Preben Andersen ved Spinn Sykkel Shop i Sandefjord sier
svært mange blir revet med etter den norske suksessen i Tour de France.

Mange vil ha samme utstyr som proffene

– Mange vil ha det samme utstyret som de profesjonelle som sykler Frankrike rundt. Det er akkurat nå racersykler som er mest i fokus, sier Preben Andersen.

Andersen sier de fleste kjøper sykler i prisklassen mellom 10.000 og 20.000 kroner, men at det finnes billigere og dyrere alternativer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Boasson Hagen og Hushovd

Prestasjonene til Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd (til h.) og de andre i Tour de France, har satt fart i sykkelsalget mange steder.

Foto: NATHALIE MAGNIEZ / Afp

"Sykler" Tour de France på ruller hjemme i stua

– Det finnes også folk som kjøper ruller og sitter hjemme i stua og sykler, koblet opp til datamaskin eller TV, og på den måten ”sykler” etappene i Frankrike sammen med de profesjonelle. Dette er likevel blant de mer ekstreme, sier Andersen.

I tillegg til dyre sykler kjøper mange mye ekstra utstyr som hjelmer, trøyer, sko og også noen litt mer spesielle ting som kopier av trøyene til lagene og ikke minst VM-trøya til Thor Hushovd.

Sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard fra Nøtterøy sier at Tour de France bare en bidragsyter til den økende interessen for sykkel.

Artikkelen fortsetter under bildet

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard er sportssjef i Norges Cykleforbund. Han sier det viktigste er at folk sykler og at valg av sykkel og utstyr må stå i forhold til bruken av sykkelen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Begynte for ti år siden

– Dette er en del av en snøball som begynte å rulle for ca. ti år siden, sier Kjærgaard. Det er mange som sykler, og det er mange som sykler fordi de er inspirert av de Tour de France.

Steffen Kjærgaard sier at Norge er blant de land som selger flest sykler pr. innbygger og at sykkel brukes til alt mulig fra å komme seg fra A til B og å komme seg til og fra jobb, til å bruke sykkelen som treningsverktøy.

– Jeg mener sykkel er et fantastisk mosjons- og treningsverktøy, riktignok ikke på det øverste nivået. Det er en moderat trim for kroppen med tanke på knær, ledd og helse generelt sett,og sykkelen har sin verdi uansett hvilket nivå man ønsker å legge det på, sier Steffen Kjærgaard.

Stort spekter

Steffen Kjærgaard har syklet Tour de France to ganger i løpet av sin karriere som profesjonell syklist. Han har stor forståelse for at mange ønsker å kle seg som de store syklistene.

– Det viktigste er man bruker sykkelen og at man kler seg praktisk i forhold til den bruk man ønsker.

Det finnes et stort spekter av sykler på markedet, ja nær sagt en sykkel for ethvert behov.

– De fleste har behov for en hybridsykkel og/eller en lett type terrengsykkel, hevder Kjærgaard, som selv for tiden er størst bruker av en hybrid for å komme seg rundt i lokalmiljøet.

28. juli er det gateritt i Sandefjord. Der starter både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

Les også: Tour-triumf kan gi flere OL-plasser.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark