Hopp til innhold

– Nok til å lage en 200 kilos bombe

27-åringen som er siktet for å oppbevare sprengstoff skal ha lagt ut video på YouTube hvor han skyter ut en hjemmelaget missil. Politiet sier 27-åringen hadde nok kunstgjødsel til å lage en 200 kilos bombe.

Video d5885f1c-6d84-4279-91e2-e4ea1dc9e482.jpg

Video: 27-åringen som er siktet for å oppbevare sprengstoff skal ha lagt ut video på YouTube hvor han skyter ut hjemmelagde missiler.

Politiinspektør Magnar Pedersen ved Vestfold politidistrikt opplyser på en pressekonferanse fredag ettermiddag at det ble funnet nok kunstgjødsel og andre ingredienser til å lage en 200 kilos bombe hos den 27 år gamle mannen fra Larvik.

– Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 161 som går på det å anskaffe sprengstoff i hensikt til å begå en eller annen forbrytelse, sier Magnar Pedersen til NRK.no.

Funnene ble gjort i bakhagen og garasjen til 27-åringen. PST og Kripos er koblet inn i saken.

Pedersen sier til NRK.no at 27-åringen selv har forklart at dette er helt lovlige gjenstander som han har anskaffet og at han har som hobby å lage hobbyraketter og sende opp og at det er til drivstoff til disse rakettene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Thor Eriksen og Magnar Pedersen.

Politiet holdt en pressekonferanse klokken 16.30 fredag ettermiddag. Politistasjonsjef i Larvik Thor Eriksen (t.v) og politiinspektør Magnar Pedersen deltok.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Ikke noe som tilsier et politisk motiv

Tønsberg tingrett avgjorde fredag ettermiddag at 27-åringen kan holdes varetektsfengslet i full isolasjon i inntil to uker.

– Vi ba om det av hensyn til faren for bevisforspillelse. Åstedsundersøkelsene er ikke ferdige. Det et helt hus å gå i gjennom og det er analyser av det vi finner både der og eventuelt andre steder. Retten har gitt oss medhold i at det er skjellig grunn til mistanke om det forholdet han er siktet for, sier Pedersen.

– Vi har ingen opplysninger i straffesaken som tilsier noe politisk motiv, og mannen benekter enhver straffskyld knyttet til siktelsen, fortsetter han.

27-åringen ble pågrepet i sin bolig på Hovland i Larvik på torsdag.

Magnar Pedersen sier at de er svært interessert i tips fra publikum i denne saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bombegruppe gjennomsøkte huset.

Politiets bombegruppe har gjennomsøkt huset.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Kjenning av politiet

Etter det NRK erfarer er den siktede godt kjent av politiet fra før, og er tidligere siktet for ulovlig våpenbesittelse.

Han skal etter det NRK kjenner til ha vært aktiv på nettet og kommet med innvandrerfiendtlige innlegg. Han skal også ha vist i nettdebatter at han er svært opptatt av våpen.

Det er ikke kjent om han er knyttet til et spesielt miljø på ytterste høyre fløy.

I en pressemelding fra politiet står det at «siktede fikk en dom i 2004 for besittelse av våpen som ble definert for å kunne skyte gasspatoner. Dommen ble 30 dager betinget fengsel. Han ble i 2010 frifunnet for å inneha tre våpen da disse var gjort varig ubruklige. Han ble dømt til inndragning av disse våpnene. I 2006 fikk han avslag på våpensøknad på grunn av dom fra 2004. Han sendte ny våpensøknad i 2010, denne ble innvilget. Våpentillatelse vil nå bli revurdert i henhold til våpenloven og hans våpen er beslaglagt.»

– Erkjenner ikke straffskyld

Mannens forsvarer, Ole A. Rasmussen, sier til NRK.no at han var i kontakt med politiet på torsdag i forbindelse med at de ønsket å snakke med hans klient.

– Han erkjenner ikke straffskyld for det forholdet han er siktet for, sier Rasmussen.