Hopp til innhold

Mormor: – Jeg skjønte ikke hvor redd han var

I dag var det Christoffers mormor Ragnhild Gjerstad sin tur til å forklare seg i rettssaken hvor Christoffers mor står tiltalt for medvirkning til vold og mishandling.

Ragnhild Gjerstad

Ragnhild Gjerstad fortalte at datteren var en blid jente som hadde et godt forhold til Christoffer, men at dette forandret seg da hun traff stefaren.

Foto: Petter Melsom / NRK

Det var en trykket stemning i Tønsberg tingrett da Ragnhild Gjerstad kom inn i rettssalen. Hun ser mot datteren, men datteren ville ikke møte blikket hennes. Det er seks år siden sist de snakket sammen.

Hele tiden mens Ragnhild Gjerstad står ved vitneboksen og lar fotografene ta bilder ser hun mot datteren, men datteren ser en annen vei. Først da Gjerstad setter seg i vitneboksen ser datteren et kort øyeblikk på moren sin, før hun snur hodet bort igjen.

Ragnhild Gjerstad fortalte at datteren var en blid jente som hadde et godt forhold til Christoffer, men at dette forandret seg da hun traff stefaren.

– Hun ble mer innesluttet og stille, noe som ikke liknet henne, forklarte Gjerstad retten.

Åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle ble funnet død på sitt eget rom 2. februar 2005. Stefaren er tidligere dømt for å ha mishandlet gutten slik at han døde.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christoffer Gjerstad Kihle

Åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle ble funnet død på sitt eget rom 2. februar 2005. Stefaren er tidligere dømt for å ha mishandlet gutten så han døde.

Foto: Privat

Reagerte på flere ting på gården

Ragnhild Gjerstad fortalte at forholdet til datteren forandret seg da stefaren til Christoffer kom inn i bildet. Til å begynne med syntes hun det var naturlig at datteren var mindre hos dem, siden hun var i et nytt forhold. Men etter hvert reagerte hun på at datteren trakk seg unna.

Under en begravelse på nabogården reagerte hun på bråk fra datterens bolig og fortalte at hun gikk over til huset de bodde i på gården.

– Jeg spurte deg om hvorfor du ikke grep inn. Dette liknet ikke deg, sier Gjerstad og kikker mot datteren.

– Han var sjefen hjemme

Datteren, Christoffer og stefaren flyttet i september til en leilighet i Kodal. I oktober begynte mormoren å oppdage merker på Christoffers kropp.

– Han var hos oss i helgene og dusjet. Da så jeg flere merker og spurte ham om det, men han husket ikke.

Gjerstad fortalte at hun også spurte datteren sin om dette da Christoffer ble hentet, men at hun ikke fikk noe svar på hva merkene var for noe.

– Jeg sa til henne at han aldri falt og slo seg hos oss, men hun hadde ingen god forklaring på det.

Mormoren fortalte i retten at Christoffer sa at stefaren var sjefen hjemme. I retten tirsdag fortalte Christoffers mamma at gutten hadde problemer med å sove, men at det aldri var et problem da gutten var hos besteforeldrene på gården.

– Jeg tror han sov godt hos oss, fordi han følte seg trygg, sier Christoffers mormor.

– Siste helgen sitter som spikret

Den siste helgen Christoffer levde var han på besøk på gården hos besteforeldrene.

– Denne helgen sitter som spikret i hukommelsen min. Christoffer fikk yndlingsdesserten sin, sjokoladepudding med vaniljesaus. Mens han spiste nevnte jeg morens navn og da mistet han matlysten helt, fortalte Gjerstad i retten i formiddag.

Hun sier hun forsto at noe var galt og konfronterte datteren med dette da hun kom for å hente Christoffer.

Hun snakket direkte til datteren i rettssalen, og sier: – Dette husker du også.

Hun ser på datteren, men datteren møter ikke blikket hennes og ser rett fram i lokalet.

– Jeg skjønte ikke hvor redd han var

Mormoren henvender seg til aktor igjen og forteller at Christoffer nektet å bli med hjem igjen og løp rundt stuebordet for å komme unna moren sin.

– Jeg skjønte ikke da hvor redd ungen var, sier mormoren.

– Snakket du med noen om dette, spør aktor.

– Jeg burde gjort det, men jeg snakket bare med mannen min, sier Gjerstad.

Ragnhild Gjerstad ser på datteren før hun fortsetter.

– Jeg burde sagt noe, for jeg tror både Christoffer og datteren min var truet til taushet. Det at jeg ikke sa noe, må jeg leve med resten av livet sier hun.

Stefaren nektet å forklare seg

Christoffers stefar skulle også forklart seg for retten i dag, men da han inntar vitneboksen sier han at han ikke ønsker å forklare seg.

Før han tar ordet, ser han på Christoffers mamma, kvinnen han er gift med og har fått to barn med. Den 37-år gamle kvinnen ser på ham og smiler tilbake. Stefaren forteller dommeren at han ikke orker å forklare seg med så mange mennesker til stede i retten.

– Jeg har sittet innesperret så lenge at jeg har blitt helt paranoid. Jeg er også redd for at jeg kommer til å si noe som kan skade henne, sier han.

Aktor sier da at politiforklaringen hans vil bli lest opp i retten. Det har stefaren ikke noe imot.

– Det er greit, men jeg orker ikke å være tilstede her mens de leses opp, sier han og får forlate retten.

NRK.no følger rettssaken.