Hopp til innhold

– Han puster ikke og har ikke puls

Lydloggen fra dagen Christoffer Gjerstad Kihle ble funnet død, ble avspilt i retten i dag.

Christoffer Gjerstad Kihle

Åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle ble funnet død på rommet sitt i Kodal i Vestfold 2. februar 2005.

Foto: Privat

Det er sju år siden åtte år gamle Christoffer Gjerstad Kihle ble funnet død i sengen sin i Kodal i Vestfold, og tre år siden Christoffers stefar ble dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet ham til døde. Christoffers mor står nå tiltalt for medvirkning til vold og legemsbeskadigelse med døden til følge. Hun nekter for at hun hadde den minste mistanke om volden. Hun nektet også straffskyld da rettssaken mot henne startet i Tønsberg tingrett tirsdag morgen.

– Han har ikke puls

Onsdag var første gang lydloggene spilles av som bevis i retten. Den første lydloggen retten får høre er morens nødsamtale. Klokken 20.56 om kvelden den 2. februar 2005 ringte moren til Christoffer nødnummeret og sa de måtte sende en ambulanse til dem.

– Han puster ikke og har ikke puls, ambulansen må komme nå, sier moren i lydloggen.

Moren opplyser i nødsamtalen at Christoffer har ADHD og at han ble funnet med papir i munnen.

Personen som svarer hos AMK-sentralen veileder moren og stefaren i gjenopplivningsarbeidet og ber dem legge gutten på ryggen og ta hjertekompresjoner på ham.

Mens lydloggene spilles av følger moren med i retten. Hun virker konsentrert og rolig og gråter ikke. Det gjør hun heller ikke da hun er i kontakt med nødetaten.

– Han er kald, sier moren i telefonen, mens hun får veiledning og stefaren forsøker å gjenopplive gutten.

Stefar gjenoppliver alene

Personen som veileder moren om gjennopplivningsarbeidet spør om stefaren greier å gjennomføre det alene, eller om moren skal hjelpe til.

– Greier du det alene, spør moren stefaren.

– Ja, svarer stefaren.

– Han vil gjøre det selv, sier moren til personen som veileder henne.

Personen på AMK-sentralen ber moren finne en trådløs telefon og hjelpe mannen sin, men hun gjentar at han vil gjøre det alene.

Ambulansepersonellet sa det var selvmord

Av lydloggen den dagen Christoffer ble funnet kommer det fram at både da ambulansepersonellet ringte tilbake til AMK-sentralen, da politiet ble varslet og da sykehuset fikk beskjed, ble det sagt at åtteåringen hadde tatt sitt eget liv.

Legen som ble varslet på sykehuset reagerte imidlertid på opplysningen om selvmord og spurte ambulansepersonalet om det var faren som hadde sagt dette.

– Nei, han hadde papir i munnen, ble det opplyst fra ambulansepersonellet.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lydloggen ble spilt av i retten i dag.

Lydloggen som ble spilt av i retten i dag ble ikke spilt av under de to rettssakene mot stefaren fordi politiet ikke ba om det.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

– Jeg stusset over det

Da politiet ble varslet, ble det også opplyst at dette var et selvmord. Politibetjenten som rykket ut til stedet vet imidlertid ikke hvem som kom med den konklusjonen.

– Jeg stusset over at en så liten gutt kunne tenke i de baner, forklarte politibetjenten for retten.

Politiet og ambulansepersonellet diskuterte aldri denne konklusjonen, men han forteller at han mener det er underlig om en gutt skulle klare å ta livet av seg ved å putte papir i munnen.

– Pusterefleksen gjør at han automatisk ville prøvd å ta papiret ut av munnen. Du skal være bra hard for å tvinge deg gjennom dette, forteller han.

– Kunne ikke klart det alene

Noen dager senere kom det noen bilder fra rettsmedisinsk og da fikk politiet se bilder av hodet til Christoffer som viste et tydelig fiskemønster i hodet hans.

– Det var samme mønster som tapet på veggen. Da gjorde jeg meg noen tanker om at han måtte ha slått hodet i veggen. Jeg tenkte at dette kan han umulig ha klart å gjøre alene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christoffer-saken i retten, 20. mars.

Saken startet i retten tirsdag 20. mars.

Foto: John André Samuelsen / NRK

– Reagerte på sorgreaksjonen

Politibetjenten forteller at han også reagerte på sorgreaksjonen til Christoffers mor og stefar.

– Alle reagerer forskjellig, men jeg stusset over at det ikke var gråt og sinne slik andre reagerer når noen mister sine nærmeste – det reagerte jeg på. Selv om ingen reaksjonsmønster er lik.

Gjaldt det også moren, spør aktor?

– Ja, svarer politibetjenten.

Politibetjenten skrev imidlertid ikke noe om dette i politirapporten og forsvareren spør hvorfor han ikke gjorde dette.

– Nei, jeg gjorde ikke det, fordi alle reagerer forskjellig og jeg kan ikke skrive at noe er feil, fordi jeg ville reagert annerledes. Men jeg reagerte på det, svarer han.

Politiet tar selvkritikk

Det er Thomas Randby, forsvareren til Christoffers mor, som har bedt om at lydloggene spilles av i retten. Fredag var aktor Kjetil Egelie i et møte med forsvareren og da ba Randby om lydloggene.

– Det er første gang lydloggene har blitt nevnt for meg, sier Egelie.

Aktor Kjetil Egelie innrømmer at dette har vært skadelig for saken og tar selvkritikk på vegne av politiet.

– Lydloggene burde vært skaffet til veie tidligere. Det er flere mangler ved etterforskningen i denne saken og dette er en av dem, sier han.

NRK.no følger rettssaken mot den 37 år gamle moren som startet tirsdag og som etter planen skal vare til 30. mars.