Hopp til innhold

Fant 1200 år gammel båtgrav

I nærheten av Gokstadhaugen ble det funnet en gravplass i mars. Nå er første gravplass fremme i lyset igjen etter 1200 år.

Båtgrav Sandefjord

Petra Schneidhofer fra Østerrike graver ut jordprøver i Sandefjord. De hvite golfpeggene viser omrisset av en båt. De markerer hvor naglene i båten har sittet. Posene er jordprøver.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

På Heimdal 400 meter unna Gokstadhaugen jobber det i dag 11 mann. De fleste av dem har startet å grave ut det som skal være en markedsplass på det 22 mål store jordet.

Men tre av dem jobber i mindre skala under et hvitt partytelt like ved.

Christian Løchsen Rødsrud

Christian Løchsen Rødsrud er utgravingsleder.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Båtgraven er cirka fem meter lang. I båten har det ligget en person gravlagt med et sverd, men vi vet ikke hvem som har ligget her, sier Christian Løchsen Rødsrud, utgravingsleder fra Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

De mange posene som ligger spredt utover bakken er jordprøver. Arkeologene tar de for å få informasjon om gravstedet.

– Vi forsøker å se hvordan det har sett ut her. Det kan vi gjøre ved å måle fosfatinnholdet i jorden og kjemisk sett analysere hvor lang personen er og nesten hvor tung han var, sier Johan Linderholm forsker ved universitet i Umeå, Sverige.

Senere i ettermiddag skal sverdet graves ut, restene av båten senere.

Sverdet

Sverdet skal gipses inn for å få det ut i ett stykke slik at konservatorene får det inn i den formen det egentlig har.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Interessant funn

Det er kjent cirka ti andre gravplasser i nærheten, men Rødsrud mener funnet likevel er interessant. Særlig måten personen er gravlagt på.

– Det forteller oss om båtgravskikken på stedet. Det er ikke alle som blir gravlagt i en båt, men i Vestfold er det flere enn i andre deler av landet. På Kaupang er det også mange båtgraver, så geografisk sett passer det godt inn i miljøet her, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Deler av sverdet

Sverdet er såpass skjørt at en del av det har løsnet.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Kan rekonstruere båten

Båtgraven ble funnet av en metalldetektor. Antakelig har plogen gått så dypt at deler av sverdet har kommet opp til matjorda slik at detektoren fikk et utslag.

Det viste seg at det kom flere signaler fra bakken og de arkeologiske utgravningene begynte. Sverdet må først gipses inn for å få det i ett stykke, slik at konservatorene får det inn i den formen det egentlig har.

Båten kan utrolig nok rekonstrueres.

– Vi skal gjøre en nøyaktig innmåling av alle naglene som fremdeles ligger på den plassen de har hatt i båten. Så det går an å rekonstruere deler av den ut fra nagleskjelettet, selv om treet i båten for lengst har forvitra, forklarer Rødsrud.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark