Hopp til innhold

- Apenes snart tilbake i Høyre

Professor i statsvitenskap, Anders Todal Jenssen, tror ikke Georg Apenes vil være langvarig ekskludert som medlem av Fredrikstad Høyre.

Anders Todal Jenssen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Fredrikstad Høyres ekskludering av Georg Apenes som partimedlem har skapt sterke reaksjoner, også fra de som har vært rammet av kritikken fra Apenes.

LES: Georg Apenes ekskludert

Stortingsrepresentant Martin Engeseth og leder i Østfold Høyre, Tage Pettersen, mener mener eksklusjonen er feil og må gjøres om.

Lederen i Fredrikstad Høyre, Bengt Morten Wenstøb, trakk seg på møtet i går. Det samme gjorde styremedlem, komikeren Brede Bøe. De mener at det ikke ble grunngitt godt nok i går hvorfor Apenes skulle ekskluderes.

- Vil avslutte saken fortest mulig

Professor i statsvitenskap, Anders Todal Jenssen, tror ikke Georg Apenes vil være langvarig ekskludert som medlem i Høyre.

- Jeg tror Høyre vil forsøke å få avsluttet denne saken fortest mulig. Det vil si at man så lang ned i organisasjonsleddet som mulig gjør en beslutning slik at Apenes kan få fortsette som Høyre-medlem. Dermed får partiet saken ut av verden, sier Todal Jenssen til NRK.

Det var under et ekstraordinært styremøte i Fredrikstad Høyre mandag kveld ble Apenes ekskludert. Apenes har tidligere sagt at Engeset har vært helt usynlig på Stortinget, og kalt ham både udugelig og inkompetent.

LES: Strid i Østfold Høyre

Han mener også at Østfold Høyre styres av en liten kameratgjeng bestående av Engeset, Tage Pettersen fra Moss og Peter Kuran fra Fredrikstad.

LES: - Saken handler om ytringsfrihet

Ulikt Frp-sakene

FrP har eksludert mange medlemmer de siste åra, men professoren mener allikevel at forskjellene er store.

- I FrP-sakene har det dreid seg om medlemmer som ville at partiet skulle gå en annen politisk retning, sier Todal Jenssen.

Han mener det ikke er noen stor overraskelse at det er strid rundt Apenes, som han betegner som en frispiller.

- Apenes har aldri vært kjent som en høyremann som har vært opptatt av partilinja, noe som sikkert skapte mange kontroverser og problemer internt i Høyre. Slike typer blir gjerne omstridte. Noen mener de bryter med partiet, mens andre liker de svært godt, sier Todal Jenssen.

Drøftes på nytt

Lederen i Fredrikstad Høyre, Bengt Morten Wenstøb, trakk seg på møtet i går. Det samme gjorde styremedlem, komikeren Brede Bøe. De mener at det ikke ble grunngitt godt nok i går hvorfor Apenes skulle ekskluderes.

Viktoria Gjelstad, som har tatt over lederfunksjonen i Fredrikstad Høyre, sier at det vil bli avholdt et ekstraordinært styremøte onsdag.

- Vi vurderer alle innkommende henvendelser, og vi har innkalt til et ekstraordinært styremøte. Der skal vi drøfte saken og henvendelsene i forbindelse med vedtaket som ble fattet i går, sier hun til NRK Østfold.

Georg Apenes sier han ønsker å fortsette i partiet hvis eksklusjonen blir opphevet. Han understreker at de kritiske uttalelsene kom i et forsøk på å påvirke nominasjonsprosessen i partiet.


- Denne saken er blitt et spørsmål om ytringsfrihet, som har fått små kår i partiet, sier Apenes til NRK.

Støttes sentralt

Høyres partileder Erna Solberg vil ikke kommentere bråket i Fredrikstad Høyre.

Hennes medierådgiver Odd Sevje sier det er vanlig å vise til partiets generalsekretær i saker som denne.

- Vi oppfordrer til omgjøring av vedtaket og håper å bli lyttet til. Vi har i tillegg registrert at den første som beklaget vedtaket, var den angrepne part, Martin Engeset, sier generalsekretær Trond Reidar Hole til NTB.