Hopp til innhold

Bøndene vil ikke redusere prisen

- Prisen på råvarer er ikke årsak til problemene som nå rammer Nortura, sier leder i Norsk Fjørfelag David Koht-Norbye.

Høner
Foto: NTB - arkivfoto / Scanpix/AP

Han avviser dermed påstanden fra forbundssekretær Svein-Erik Simonsen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund som mener for høye priser til bøndene er en årsak til problemene i konsernet.

Hver tredje må bort

I går ble det kjent at Nortura skal kvitte seg med hver tredje ansatte og legge ned flere av fabrikkene i landet.

I Østfold jobber til sammen 1000 personer i selskapet som foredler kjøtt av fjørfe, gris og storfe. De største anleggene er i Hærland og Sarpsborg.

Produsenter med tap

Beskyldningene om at bøndene som produserer kjøttet er grådige, får David Koht-Norbye fra Eidsberg til å reagere kraftig.

- Jeg synes det er uhørt rett og slett. Vi vet at nyetablerte kyllingprodusenter som har bygd kyllingfjøs de siste par åra, har fått forverret økonomien sin og taper over 100 000 kroner i året slik det allerede er i dag.

I en slik situasjon kan man ikke snakke om å kutte i råvareprisen, mener David Koht-Norbye.

Han mener også at de tillitsvalgte skal være forsiktige med å kritisere bøndene for å få for godt betalt og foreslår heller at de kan vurdere et lønnskutt i en periode for å redde egne arbeidsplasser.

For tregt

Han mener likevel at bøndene som eiere av Nortura må tåle kritikk for dagens situasjon.

- Dessverre har prosessen etter dannelsen av Nortura gått altfor sakte og det er illevarslende at det skal ta to, tre år før vi får gjort de innsparingene som nå foreslås. Det er altfor mange ineffektive anlegg rundt i Norge, sier styrelederen i Norsk Fjørfelag.