Hopp til innhold

Nedgriset nasjonalpark

Slappe campingturister lar søppel flyte på Hvaler.

Etter å ha funnet en forlatt leirplass overfylt med søppel på Akerøya, øker nå Statens Naturoppsyn bemanningen ved ytre Hvaler nasjonalpark.

Med hyppigere kontroller i skjærgården vil de slå hardt ned på miljøsyndere.

– Uakseptabelt

Helge Jodalen i Statens Naturoppsyn var i helgen på Akerøya for å rydde opp etter synderne. Han mener det er helt uakseptabelt at campingturister forsøpler plassen.

– Det er jo da noen som har slått leir og bodd her i dagevis. De som har vært her har etterlatt telt, matrester og ølflasker. Det rotet som er rundt her er helt uakseptabelt i nasjonalparken, sier han.

Skilt med regler

Nå varsler Naturoppsynet økt bemanning, noe som vil føre til mer oppsyn av nasjonalparken. Det vil fortsatt være mulig å overnatte enkelte steder, og det vil bli satt opp nye skilt om hvor man kan ferdes og hvilke regler som gjelder.

– Vi prøver å få informert på alle mulige måter at vi har fått en nasjonalpark og at det er bestemte regler som gjelder. Det har blitt litt strengere, men hvis man viser folkeskikk og er litt observant så bryter man ikke disse reglene, sier Jodalen.

Helge Jodalen i Statens Naturoppsyn

Helge Jodalen i Statens Naturoppsyn er lei av at campingturister forsøpler nasjonalparken på Hvaler.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Dyr forsøpling

Forsøplingen ved Akerøya blir tatt videre til lensmannen på Hvaler og finner de ut hvem miljøsynderne er, så venter det heftige bøter.

– Vi snakker om bøter i tusenkronersklassen, hvis man skal bøtelegge folk. Det er et alvorlig brudd på bestemmelsene i nasjonalparken, og at man overser de bestemmelsene som er satt ser vi alvorlig på, sier Jodalen.