Hopp til innhold

28.000 svensker kan bli tvangsemigrert

De nye norske rutinene for skattekort til personer med såkalt D-nummer, kan føre til at 28.000 svensker risikerer å bli tvangsemigrert fra Sverige.

Skatteetaten
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Ifølge de nye norske rutinene for skattekort til personer med D-nummer, kreves det nå at personene må møte personlig på skattekontoret i Norge for identitets- og legitimasjonskontroll.

De nye rutinene kommer som et ledd i kampen mot falske identiteter. Bare det siste halvåret har Skatteetaten oppdaget 500 falske identiteter her i landet.

LES OGSÅ:

– Vi håper at dette vil føre til færre falske identiteter basert på D-nummer og at vi får en bedre oversikt over personer med D-nummer, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Mister stemmerett

I Sverige har nyheten blitt mottatt med uro. Det er nemlig 28.000 arbeidende svensker i Norge som berøres av de nye rutinene.

Ifølge regelverket skal personer som bor og jobber i Norge, i mer en 183 døgn i løpet av ett år, tildeles et personnummer og registreres på sin bostedsadresse i Norge.

Å bli bostedsregistrert i Norge innebærer blant annet at de svenske arbeidstakerne mister sin stemmerett i svenske kommunal- og landstingsvalg. Man mister også sin rett på sykepenger og andre svenske sosiale goder, skriver svt.se.

De skriver også at den svenske arbeidsformidlingen har lov til å anvise arbeidssøkende svensker jobb i Norge. Samtidig har a-kassen rett til å stanse utbetalinger dersom man takker nei til jobben. En slags tvangsemigrasjon av svenske arbeidstakere i Norge, med andre ord.

– Det er vanskelig

Fagforbundet i Marker kommune i Østfold, har den siste tiden mottatt en del henvendelser fra medlemmer som bor i Sverige og jobber i Sverige, og som synes at de nye rutinene er vanskelige.

De arrangerer i dag et informasjonsmøte for såkalte grensegjengere, det sier saksbehandler skatt i Marker kommune, Oddmund Jensen.

– Det som er vanskelig er hvordan man skal forholde seg til situasjoner som oppstår. Blant annet hvis man blir syk og mister jobb, og forskjellige andre ting. Som for eksempel hvor man skal henvende seg, sier han.

Toveis-problem

Ifølge Jensen er det imidlertid ikke bare de svenske arbeidstakerne som har hatt problemer som følge av de nye rutinene. Det gjelder også den andre veien.

– Hva som ligger i tvangsemigrasjon får nesten svenske skattemyndigheter svare på, men det er et problem. Men dette er ikke bare et problem for de som bor i Sverige og jobber i Norge, det er også problemstillinger den andre veien.

På dagens møte vil representanter for grensetjenesten i Sverige, en person fra det svenske skatteverket, samt en person fra Försäkringskassan være tilstede. Jensen jobber også med å få norske representanter til å møte.

– Forhåpentligvis vil vi også få med representanter fra skattemyndighetene her i landet, og NAV. Og da håper jeg at vi skal være godt beslått på det området, sier Jensen.