Hopp til innhold

– Drapsvitne: Jeg ble livredd og gjemte meg på soverommet

Hva som utløste krangelen og det påfølgende drapet i Mysen er fortsatt et mysterium, etter dag én av rettssaken.

Rettssak i Askim-drapet

I dag startet rettsaken mot mannen som er tiltalt for å ha skutt og drept naboen sin i Mysen i februar i fjor.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

Natt til søndag 21. februar ble en 36 år gammel familiefar skutt og drept ved boligen sin i Mysen.

Mannen som nå er tiltalt for overlagt drap er hans venn og nabo.

De to hadde vært på byen sammen tidligere på kvelden, og ifølge vitner som forklarte seg i retten i dag, hadde de kranglet og sloss senere på natten.

LES: - Drepte ikke med overlegg

Motivet har vært en gåte, heller ikke første dag i retten ga svar på hva som utløste skytingen.

– Han har prøvd så godt han kan å forklare seg om hva han husker i retten i dag. Offerets versjon får vi dessverre ikke, sier tiltaltes forsvarer Gunhild Bergan til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forsvarer Gunhild Bergan

Det er en tragisk sak for alle parter, sier forsvarer Gunhild Bergan.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Overlagt drap

Ved 03.00-tiden på natta hentet mannen en grovkalibret pistol fra våpenskapet sitt, satte i magasinet og skjøt åtte skudd mot kameraten.

I retten i dag sa han at han ikke husker stort av det som skjedde før skuddene falt, og at han bare ville ha vennen til å forlate huset og dra hjem til seg selv.

Overlagt drap, mener påtalemyndigheten, fordi mannen hadde god tid til å hente våpenet. Men aktor Katharina Rise var rimelig ordknapp etter rettens første dag.

– Vi vil ikke kommentere påtalemyndighetes syn på bevisene og tiltaltes forklaring før min sluttprosedyre, sier Rise til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drap i Mysen

Natt til søndag 21. februar ble en 36 år gammel familiefar skutt og drept ved boligen sin i Mysen.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

– Ropte han skulle skyte

De to nøkkelvitnene i saken er nevøen til tiltalte og kjæresten hans, som begge var til stede da drapet skjedde. Jenta fortalte fra vitneboksen i ettermiddag at hun var livredd, og gjemte seg på soverommet.

Fra gjemmestedet sitt hørte hun likevel alt som skjedde.

– Jeg hørte at de kranglet og at kjæresten min prøvde å roe dem ned. Tiltalte ropte at han skulle skyte naboen og forsvant opp trappa. Da skjønte jeg at det var alvorlig og sa til kjæresten min at naboen måtte ut med det samme. Rett etter hørte jeg flere skudd. Det føltes som alt gikk ekstremt fort, sa hun fra vitneboksen.

LES OGSÅ:

Nevøen strevde med å huske detaljer fra drapskvelden, da han vitnet i ettermiddag.

Han fortalte at han har fortrengt kvelden så godt han kan, men at det var helt uvirkelig for han at onkelen, som han kjenner som en snill, god mann, i det hele tatt kunne gjøre noe sånt.

Risikerer strengeste straff

For de pårørende var det tøft å høre detaljer fra drapsnatta. De er likevel lettet over at rettssaken omsider er i gang.

– Det har vært en ekstrabelastning at det har tatt så lang tid å komme i gang med hovedforhandlingene, sier bistandsadvokat Eva Frivold

35 åringen risikerer lovens strengeste straff, 21 års fengsel, om han dømmes etter tiltalen. Han tilstår drap, men nekter for at han drepte med overlegg.

– Min klient påtar seg skylden for dette og det har han gjort fra første stund. Det er en tragisk sak for alle parter, sier forsvarer Gunhild Bergan.