Hopp til innhold

–Innvandrere står utenfor valglista

Mye tyder på at kommunestyret i Fredrikstad blir uten representanter med innvandrerbakgrunn til høsten. Under én prosent av kandidatene på partienes valglister har fremmedkulturell bakgrunn.

Inger-Christin Torp fra Østfold Arbeiderparti

Inger-Christin Torp fra Østfold Arbeiderparti mener partiene har en jobb å gjøre for å få folk med innvandrer-bakgrunn til kommunestyret.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Lederen i Flerkulturelt råd, Inger-Christin Torp (Ap), mener partiene har gjort en dårlig jobb.

– Det er alt for dårlig, det er ingen tvil om det. Hvert parti bør gå i seg selv og se på hva som er årsaken til at vi ikke greier å ha med flere. Det handler om demokratiet vårt, og det å ha et representativt demokrati, sier Torp.

Nøkkelen til et flerkulturelt kommunestyre

Torp mener at det ikke bare arbeidet med listene som er problemet.

– Det gjelder ikke bare listene, men hele jobben med å inkludere våre nye landsmenn i partiarbeidet. Man er i for liten grad ute og forsøker å få inn nye, og det gir utslag i listene, sier Torp.

Hun mener at å få innvandrerne inn i hverdagsarbeidet i partiene er nøkkelen til et flerkulturelt kommunestyre.

– Partiene bør trekke disse gruppene med i det politiske arbeidet i hverdagen i partiene, slik at det blir naturlig å foreslå kandidater fra disse grupperingene når man skal nominere, sier Torp

Les også:

Mister viktig erfaring

Vi mister viktige erfaringer hvis innvandrerne ikke er med i kommunestyret, mener Torp.

– Vi mangler en viktig erfaringsbakgrunn. De som kommer inn som innvandrere har noen erfaringer med seg. De vet hvordan det er å komme inn i et norsk samfunn og bli integrert. Det får vi ikke med oss i behandling av viktige saker i lokalsamfunnet vårt..

Hun oppfordrer innvandrerne til å stemme fram kandidater med flerkulturell bakgrunn.

– Det blir viktig at innvandrergruppene går og stemmer, og at de sørger for å gi en tilleggsstemme til kandidater som har en flerkulturell bakgrunn.