Hopp til innhold

Forberedt på dødsfall i Grenserittet

Medisinsk ansvarlig for Grenserittet, Bernard Kilde, sier at det er et spørsmål om tid før det første dødsfallet rammer det populære sykkelløpet.

Grenserittet 2007

7500 ryttere sykler årets Grenseritt 6.august. (Arkivfoto)

Foto: Birger Kjølberg

Terrengløpet som går mellom Strömstad i Sverige og Halden i Norge har vært skjermet for de verste ulykkene i de 13 årene rittet har pågått.

Les også:

Været bestemmer skadene

Medisinsk ansvarlig for Grenserittet, Bernard Kilde

Bernard Kilde

Foto: Røde Kors

Bernard Kilde fra Røde Kors har vært medisinsk ansvarlig for løpet i ti år, og vet godt hvor fort ulykker skjer når 7500 ryttere som skal ta seg frem over bratte bakker og stokk og stein i det 80 kilometer lange rittet.

– Det har variert fra år til år, og det kommer veldig an på hvordan været er. Det beste været er litt overskyet og ikke alt for varmt. Hvis det regner veldig så blir det mye skader, og hvis det blir for varmt så får vi problem med dehydrering, sier han.

– De vanligste skadene vi har inne til behandling er skrubbskader og av litt mer akutte skader har vi hodeskader, kragebeinsbrudd, øyeskader og kuttskader, sier Kilde.

Prioriterer hjerteproblemer

Med 7500 deltakere er det naturligvis en stor variasjon på både ambisjonsnivået og selve talentet til rytterne - og gjerne en liten feilkobling mellom de to. Ifølge Kilde er det en av faktorene som kan føre til skader.

– Skadene betinger på en måte at man har konkurranseinstinktet til stede og vil først frem. Er det da flere ryttere som kjører i en pulje, så skjer det fort at det blir en del skader.

– Det vi forventer kan skje er et hjerteinfarkt. Det er folk som ikke er godt nok trent og overvurderer seg selv. Slike ting prioriterer vi veldig, for der kan det være snakk om minutter vi har til å hjelpe, sier Kilde.

Han tror allikevel ikke at man får se lignende tilstander som i årets utgave av Tour de France, der Juan Antonio Flecha ble kjørt ned av en TV-bil, og Johnny Hoogerland ble kastet inn i et piggtrådgjerde.

– Det har ikke vært det store problemet på Grenserittet, for der er det så store avstander mellom puljene. Men en masseskade som skjer på Tour de France kan selvfølgelig skje, og det har skjedd med mindre puljer, men det har aldri vært de helt alvorlige skadene, sier Kilde.

Forberedt på det første dødsfallet

Noe av det Kilde frykter mest er at en av rytterne omkommer. Så langt har Grenserittet vært skjermet for dødsfall, men Kilde innrømmer at det medisinske teamet er forberedt på at det kommer.

– Spørsmålet er ikke hvis det skjer, men når det skjer. Men vi har holdt på med dette i 13 år og vi har, bank i bordet, ikke opplevd det enda, sier han.

– Det har vært andre ritt i Norge hvor det har vært dødsfall, og vi vet at vi har vært heldige så langt. Vi er forberedt på at det kan skje, men vi har et godt apparat som har utarbeidet en god beredskapsplan, sier Kilde.