Hopp til innhold

Borettslag lever i Planbo-frykt

Borettslag frykter de blir sittende med svarteper etter de nye konkursene i Faktor- og Planbo-selskaper.

Video Milliardgjeld førte til konkurs

Milliardgjeld førte til at Faktor gikk konkurs. Nå er også Planbo Eiendom og Planbo prosjekter begjært konkurs. Borettslag frykter at også de bli med i dragsuget.

Foto: NRK

I flere borettslag er mange leiligheter ikke solgt. Styreleder Terje Nilsen i Torsbekkdalen borettslag i Sarpsborg frykter de kan bli sittende igjen med det økonomiske ansvaret.

– Vi lever i uvisshet akkurat nå. Det er ikke godt å vite hva som kan skje. Det er en del usolgte leiligheter i borettslaget. Hvis vi må overta forpliktelsene til dem, så gå vi vel konkurs, sier han.

LES OGSÅ:

Mener bekymringen er grunnløs

Men ifølge Fram-forvaltning AS (som het Planbo-forvaltning til og med den 19. oktober), så er det ingen grunn til å bekymre seg.

– Jeg ville ikke vært bekymret. Jeg vil tro at banken går inn og betaler felleskostnadene i den perioden til enhetene blir solgt, sier Lorentz Grimsøen som er daglig leder i Fram Forvaltning.

Selskapet fører regnskapene og sørger for at husleien blir betalt inn og fulgt opp. De sørger også for at regninger som borettslaget får blir betalt

Bostyrer Leif Petter Madsen bekreftet tidligere denne uken at det er tre nye konkursbo i kjølvannet av Faktor-konkursen, og sier de største utfordringene er knyttet til Planbo prosjekter sine borettslagsleiligheter. De må overtas av andre boligbyggelag.

– De har en portefølje på rundt 150 borettslagsleiligheter som vi må få avklart hva vi skal gjøre med, sier Madsen.

Leilighetene det er snakk om ligger blant annet i Kongsberg, Fredrikstad, Sarpsborg og Trysil.

LES OGSÅ:

Sliter med lavinnskudds-boliger

De siste ti årene har Planbo utviklet over 2000 boliger og fritidsboliger i Norge og Sverige. Selskapet har vært omstridt fordi det solgte leiligheter med lave innskudd og høy fellesgjeld.

Det er disse leilighetene som nå skaper problemer.

– Den porteføljen som ligger igjen i selskapet er naturlig nok de som ikke har vært så enkle å selge. Så det er absolutt en utfordring. Vi snakker med styrelederne for å få avklart blant annet fellesgjeldssituasjon og om det finnes interesse for overtakelse.

Bostyrer Leif Petter Madsen vet ikke når han kan være ferdig med arbeidet han er satt til å gjøre, men han sier at ting ikke blir avklart med det første.

– Siden vi sitter med de usolgte enhetene, hvor det har vært svært få salg i 2011, så kan dette ta veldig lang tid, sier han.