Hopp til innhold

Vogntog uten kjettinger stanses

Snø og vanskelige kjøreforhold gjør at Statens vegvesen har ekstra fokus på sikkerheten hos utenlandske vogntog.

Kontroll av utenlandske sjåfører

Arne Lerhol i Statens vegvesen forklarer en utenlandsk sjåfør at han har med seg for få kjettinger.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Ved flere av innfartsårene til Norge holder de nå kontroller av utenlandske vogntog, for å se om de har med seg riktig vinterutstyr.

– Det har blitt meldt dårlig vær, så vi legger fokus på bruk av kjetting og at sjåførene har med seg riktig utstyr, sier Arne Lerhol i Statens vegvesen.

– I vinterhalvåret har vi fokus på trafikksikkerhet hele tiden, men ved slike kontroller ser vi nok ekstra nøye på det.

Blir nektet å kjøre videre

Andrei Vihovski

Andrei Vihovski var ikke bekyrmet selv om han ikke fikk lov til å kjøre videre fra Svinesund i går.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

De fleste sjåførene som kom over grensa ved Svinesund i går hadde alt utstyret de trenger for å kjøre på vinterføre, men ikke alle. De som mangler utstyr blir nektet å kjøre videre.

– En sjåfør hadde ikke med nok utstyr. Man trenger sju kjettinger, men han hadde bare med seg seks. Han ble henvist til parkeringsplassen, og måtte fremskaffe riktig antall kjettinger før han fikk kjøre videre, sier Lerhol.

I tillegg får sjåfører som ikke har med riktig vinterutstyr et gebyr på 500 kroner.

I løpet av én time i går ble to vogntog nektet å kjøre videre fra tollstasjonen på Svinesund. Men det bekymret ikke sjåførene.

– Vi ringer bare vår organisasjon, og ber dem ta med utstyr til oss, sier Andrei Vihovski.

Les også:

Inviterer til kjør sakte-aksjon

I går inviterte den nyoppstartede organisasjonen Norsk Yrkessjåførs Allianse alle sjåfører av vogntog og større lastebiler til en kjør sakte-aksjon.

Sjåførene ble oppfordret til å kjøre i maks 60 kilometer i timen på motorveiene – eller parkere fullstendig – førstkommende mandag mellom klokka 11 og 12.

Organisasjonen ønsker å få en slutt på at utenlandske sjåfører med dårlig skodde kjøretøy skaper problemer på norske vinterveier.

I tillegg mener de det er et økende problem at utenlandske sjåfører tar deres jobber å kjøre for bare en firedel av hva som er et normalt norsk lønnsnivå.

Trailer skled av veien

Dette vogntoget, med utenlandsk sjåfør, skled av veien ved Trøsken i Sarpsborg onsdag. Arbeidet med å berge bilen tok hele dagen.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK