Hopp til innhold

– Tråkker på andres menneskeverd

Atle Sommerfeldt, påtroppende biskop i Borg, har sendt støttebrev til Østfold Arbeiderparti og AUF der han beklager uttalelsene til forfatter Per Haakonsen.

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Atle Sommerfeldt

Atle Sommerfeldt sendte i går et støttebrev til Arbeiderpartiet og AUF i Østfold.

– Det er forferdelig at noen vil tråkke på andres menneskeverd på denne måten, og i tillegg hevde at de uttrykker Guds vilje, sier påtroppende biskop i Borg, Atle Sommerfeldt til NRK.no.

Det var på et KrF-møte i Sarpsborg forrige uke at forfatteren Per Haakonsen blant annet uttalte følgende.

«Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid.»

I går kveld sendte påtroppende biskop i Borg, Atle Sommerfeldt et støttebrev til Østfold Arbeiderparti og AUF, der han beklager uttalelsene til Haakonsen.

– Utsagnene er slik at noen forsøker å antyde at massakren på Utøya skulle være uttrykk for Guds straff for noe norsk politikk har gjort. Det er ikke en kristen bibelsk tanke at Gud gjengjelder, og straffer på denne måten, sier han.

– KrF bør ta et oppgjør med dette

Sommerfeldt mener det er viktig at Sarpsborg KrF nå tar et oppgjør med uttalelsene.

– Jeg mener at det er et svært alvorlig tankemønster her, og det vil være utrolig viktig for KrF å ta et oppgjør med dette, når det hevdes å ha noe med kristendom å gjøre.

– Jeg registrerer med glede at ledelsen i KrF sier at dette ikke har noen ting med deres politikk å gjøre.

Er du redd for å bli sett på som politisk aktiv i rollen som påtroppende biskop?

– Dette har ingen ting med partipolitikk å gjøre, dette har med å forsvare sann bibelsk kristendom. En biskop har en naturlig rolle i å forsvare den kristne tro i det offentlige rom.

Lederen takker for støtten

Signe Øye fra Ap

Leder i Østfold Ap, Signe Øye takker for støtten fra påtroppende biskop i Borg, Atle Sommerfeldt.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Signe Øye, leder for Østfold Ap, har fått mailen fra Sommerfeldt i dag. Hun er svært takknemlig for støtten partiet får av den påtroppende biskopen.

– Jeg er utrolig glad og takknemlig for den støtten vi får fra Sommerfeldt i dag. Det gir oss støtte fra øverste hold i kirken, og det trenger vi akkurat nå, sier hun til NRK.no.

Øye sier at uttalelsene til Haakonsen gikk hardt inn på både henne og flere i partiet.

– Østfold er et fylke som ble hardt rammet av tragedien på Utøya, og vi prøver å bearbeide at det er et halvt år siden det skjedde, så kommer disse uttalelsene fra Haakonsen. Det er så forferdelig at man nesten prøver å fortrenge at det er sant, sier hun.

Dette er brevet påtroppende biskop i Borg, Atle Sommerfeldt sendte til leder av Østfoldavdelingen i 22. juli-kommisjonen, Helge Kolstad i går kveld.

«Kjære Helge Kolstad,
Jeg skriver til deg som påtroppende biskop i Borg (...)
Det er med forskrekkelse, men ikke overraskelse, jeg har hørt om Per Haakonsens uttalelser om staten Israel, norsk politikk og massakren på Utøya og at personer i Sarpsborg med kristen tilknytning har lagt til rette for Haakonsens foredrag og uttrykt forståelse for hans resonnement.
Slike holdninger har ingen rot i sann, bibelsk kristendom slik vi bekjenner den i Den norske kirke. Det er forferdelig at noen vil tråkke på andres menneskeverd på denne måten og hevde at de uttrykker Guds vilje. Og det er opprørende å hevde at så lite empati for andres sorg og forferdelige opplevelser har noe som helst med Den treenige Gud å gjøre.
Jeg er takknemlig dersom du vil formidle dette til AUF og særlig til de som ble direkte rammet av det politiske attentatet på Utøya.


Atle Sommerfeldt
Påtroppende biskop i Borg»