Hopp til innhold

Ryddet opp på havbunnen

Skjærgårdstjenesten og Fredrikstad dykkerklubb bidro i Hold Norge Rent-kampanjen på Skjærhalden.

Hold Norge Rent, Skjærhalden

BREDT UTVALG UNDERVANNSSKROT. Dette er sluttresultatet etter dykkerklubbens innsats på Skjærhalden lørdag.

Foto: E. Børresen, Skjærgårdstjenesten

”Hold Norge Rent” er en nasjonal dugnad mot forsøpling i det offentlige rom med offentlige etater, frivillige organisasjoner og næringsliv som medspillere.

På Hvaler samarbeidet Skjærgårdstjenesten og Fredrikstad dykkerklubb om å rydde opp på bunnen i anledning dugnadsakjsonen, og det ble funnet et svært ulikt sortiment skrot under vann på Skjærhalden lørdag.

Undervannsskrotet ble samlet ombord på Skjærgårdstjenestens båt "Svanen", som inngår i flåten til Skjærgårdstjenesten, og i dag utgjør totalt 40 båter av varierende størrelse.

Strandsøppel

VIKTIG Å FÅ RYDDET OPP. Flere tusen tonn med skrot flyter årlig i land på strendene.

Foto: Elin M. Lien/ Sysselmannen på Svalbard

Forsøpling av vannmiljøet

Vannmiljøet er sårbart for forsøpling og konsekvensane er store.

Bare i Nordsjøen dumpes årlig 20.000 tonn skrot blandt annet fra fartøy.

Skrotet, som flyter i land, utgjør det største problemet.

Strandryddingsaksjoner, satt i scene av privatpersoner, foreninger eller kommuner er helt avgjørende for at ikke plante- og dyreliv på kysten skal ta mer skade enn det allerede gjør i dag.

Viktig innsats

Det er renovasjon, vedlikehold og skjøtsel av offentlig eide friluftsområder langs kysten, som er Skjærgårdstjenestens primære oppgave.

Det drives også informasjons- og holdningsskapende arbeid rettet mot brukere av skjærgården, og tjenesten har oppsynsoppgaver i naturvernområder, fiskerioppsyn etter retningslinjer fra statens naturoppsyn.

Aktiviteten i Skjærgårdstjenesten er størst om sommeren naturligvis, men mange oppgaver er knyttet til vedlikehold og skjøtsel, som blir utført i løpet av høsten eller vinteren.

I tillegg bygges nye toaletter, båtfester, brygger eller infotavler.