Hopp til innhold

Dieselbiler kan bli forbudt i Fredrikstad og Sarpsborg

Luftkvaliteten i Nedre Glomma regionen er for dårlig. Derfor jobber Fredrikstad og Sarpsborg kommune med en felles tiltaksplan.

Trafikk

Forbud mot å bruke dieselbil på dager med mye forurensning kan bli aktuelt i Nedre Glomma.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Fredrikstad kommune har den siste tiden utført målinger av luftkvaliteten ved blant annet St. Croix-krysset i Fredrikstad.

Målingene viser at kvaliteten er så lav at noe nå må gjøres, sier leder av miljørettet helsevern i Fredrikstad kommune, Steinar Haugsten.

– Når målingene kommer over visse verdier og antall overskridelser i løpet av året, så krever det en såkalt tiltaksutredning. Det er på det nivået vi er på nå, sier han.

Skal utrede flere forslag

Selv om Haugsten ikke vil betegne situasjonen som kritisk, er det så høye målinger at han har startet arbeidet med en tiltaksplan som skal være ferdig neste høst.

Her skal flere forslag som skal minske luftforurensningen utredes.

– Det kan være fra de helt enkle ting som å feie bedre, til å ha restriksjoner på bilbruken. Det som slår ut stort, det er å få redusert biltrafikken.

Dermed kan det bli forbudt å bruke dieselbiler i Fredrikstad og Sarpsborg.

Blir ulovlig i Oslo

Dieselbiler slipper ut gassen nitrogendioksid som er ekstra skadelig for astmatikere og allergikere.

I Oslo har bystyret vedtatt at det blir ulovlig å kjøre dieselbil på vinterdager med høy luftforurensning. Haugsten utelukker ikke at et slik forbud kan bli aktuelt også i Nedre Glomma også.

– Det er sånn at vi utreder dette sammen med Sarpsborg kommune, og det er et av de tiltakene som vi utreder.

Les også: