Hopp til innhold

– Ett barn som forsvinner er ett for mye

Redd Barna frykter forsvunne asylbarn blir utsatt for menneskehandel. Myndighetene er klar over problemet og erkjenner at tallene har vært for høye.

Barn forsvinner

Statssekretær, Pål Lønseth, ekjenner at det forsvinner asylbarn som ikke kan gjøres rede for. Han mener ett forsvunnet barn er ett barn for mye.

Foto: Schgaguler, Roland/ Mohammed Alayoubi / SCANPIX/NRK

– Ett barn som forsvinner og ikke kan redegjøres for, er ett for mye. Men disse tallene er ikke alltid lett å lese, det inngår nok personer som utgir seg for å være mindreårige og som seinere viser seg ikke å være det, sier statssekretær Pål Lønseth.

– Alt for naive

Redd Barna gikk i går ut til NRK og mente myndighetene er alt for naive, og ikke våger å se at barn utsettes for menneskehandel i Norge. Justisdepartementet er imidlertid kjent med at barn forsvinner fra mottak, og erkjenner at tallene over tid har vært for høye.

Barneombud Anne Lindbo uttrykte stor bekymring for problemet til NRK. Hun sa barneombudet har vært klar over problemstilling, og oppfordret myndighetene til å ta tak i situasjonen.

234 asylbarn har forsvunnet fra norske asylmottak siden 2008. De mindreårige, som for det meste er i alderen 14-18 år, blir utnyttet til narkotikakriminalitet, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid.

Les mer: – Blir behandlet som et b-lag

Barn holdes som slaver

I går skrev Dagbladet at flere barn holdes som slaver i private hjem i Norge. Redd Barna uttalte til NRK at de ikke er overrasket over at mange barn smugles inn til Norge.

– Vi frykter at noen av barna som forsvinner, blir utsatt for menneskehandel, sier leder Andrea Sjøvoll i PRESS-Redd Barna Ungdom til Dagbladet.

Ikke i tvil

I en rapport som ennå ikke er publisert skriver organisasjonen at de ikke er i tvil om at disse tilfellene dreier seg om menneskehandel.

– Mange av dem er mulige ofre for menneskehandel, nåtidas slaver. Det er trist å se at barn blir brukt av organiserte kriminelle i Norge uten at det offentlige klarer å beskytte dem, sier seksjonssjef Børge Njå ved oppvekstseksjonen i bydel St. Hanshaugen i Oslo.

Han mener det er en tendens til økning i antall mistenkte ofre for menneskehandel i Oslo. Redd Barna uttalte at de mener myndighetene er alt for naive. Tidligere i år skrev NRK at menneskehandel er et økende problem, og at menneskehandel har blitt større en narkohandel.