Hopp til innhold

Tidligere vaktmester tiltalt for overgrep

En 44 år gammel mann må møte i retten tiltalt for overgrep mot totalt sju gutter. Overgrepene skal blant annet ha skjedd på skoler i Oslo og på Romerike.

Tingrett

Rettssaken mot den tidligere vaktmesteren starter mandag 7. januar.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Ifølge tiltalen skal en rekke av overgrepene ha skjedd på skoler 44-åringen jobbet som lærer eller vaktmester i perioden 1997 til 2011.

– Saken har et omfang og varighet over tid som gjør at det er en alvorlig straffesak, sier statsadvokat Irling Irgens til VG.

Ifølge avisa skal den tidligere vaktmesteren ha erkjente å ha tatt nakenbilde av en elev, men politiet droppet tiltale. Senere fikk han en lærerjobb i et annet fylke uten at den nye skolen ble varslet om forholdet.

Erkjenner ikke straffeskyld

Forsvarer til 44- åringen, Dag Svensson, sier til NRK at hans klient delvis erkjenner straffeskyld.

– Han erkjenner samtlige forhold med unntak av ett, hvor han erkjenner de faktiske forhold men ikke erkjenner straffeskyld, sier Dag Svensson til NRK.

Advokaten ønsker ikke å utdype det, annet enn at han sier at det går på lovanvendelsen.

– Hvordan forholder han seg til rettsaken?

– Han ser frem til å bli ferdig med rettsaken, selvom han ikke ser frem til selve rettsaken. Han innser at han har gjort en del mennesker vondt og forstår at mange er sinte på han, sier advokaten.

Ble ikke tatt ut tiltale i 2001

I 2001 hadde ifølge VG politiet bevis på at 44-åringen hadde tatt nakenbilde av en mindreårig gutt i fyrrommet på skolen. Han ble senere siktet for produksjon eller medvirkning til produksjon av barnepornografi, men det ble aldri tatt ut tiltale.

– Jeg kjenner ikke til noe annet enn at det har blitt gitt ut en påtaleunnlatelse i saken, sier Irgens.

En påtaleunnlatelse vil si at påtalemyndighetene unnlater å reise tiltale mot en antatt lovbryter selvom det finnes nok beviser til at saken kunne vært ført.

Fikk ikke beskjed

Rektoren ved Oslo skolen hvor nakenbildet ble tatt i 2001, bekrefter til VG at de ble varslet om saken.

– Han ble suspendert på dagen og deretter avskjediget av Oslo kommune. Avgjørelsen var helt krystallklar, sier rektoren.

Ifølge tiltalen skal 44-åringen ha forgrepet seg på en elev ved en skole på Romerike gjentatte ganger etter at han begynte som lærer der.

Rektoren ved denne skolen sier at de aldri mottok noen varslinger om denne mannen.

Rettsaken starter mandag 7. januar.