Hopp til innhold

Rom-foreldre fratatt omsorgen for 39 barn på ti år

Rom-foreldre er fratatt omsorgen for 39 barn de siste årene. I flere tilfeller skyldes dette for stort fravær fra skolen, men Rom-Foreningen mener disse avgjørelsene tas for raskt.

Skolesekker

Mange rombarn blir tatt fra foreldrene sine fordi de har stort fravær fra skolen.

Foto: CARO LAURENT / Belpress.com

En undersøkelse Den Norske Rom-Forening har gjennomført viser at barnevernet har overtatt omsorgen for 39 rom-barn de siste ti årene, i mange av tilfellene skyldet dette for stort fravær fra skolen.

– Jeg synes disse avgjørelsen tas for fort, det blir helt feil, sier leder av Rom-Foreningen, Andreas Muller.

– De sier at foreldrene er misbrukere av medisiner og narkotika og hvis barnet ikke møter opp på skolen kommer barnevernet inn i bildet. Da tar de barnet vekk fra foreldrene med makt, det synes jeg er stygt gjort.

Les mer: – Still krav til romfolket

Offentlige myndigheter kan hverken avkrefte eller bekrefte hvordan barnevernet har grepet inn mot rom-familier de siste årene.

Hverken Oslo kommune, Statistisk sentralbyrå eller Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet BUF, har en egen oversikt over barnevern og rom-folk.

Les også: Dyrt opplæringstiltak for rom-folk, hjelper bare noen få

Mari Trommald

Direktør for Barne- , ungdoms- og familiedirektoratet, Mari Trommald mener mye fravær fra skolen må undersøkes av barnevernet.

Foto: Kay Myhre

– Stort fravær er omsorgssvikt

NRK fortalte i helgen at rom-elever i Oslo er borte fra skolen mer enn åtte ganger så ofte som andre elever i grunnskolen.

Utdanningsetaten har derfor politianmeldt foresatte til 30 rom-elever for grovt brudd på opplæringsplikten de siste åtte årene. Stort

– Dersom det er et stort skolefravær er det klart at barnevernet må undersøke hva som ligger bak, sier direktør for Barne- , ungdoms- og familiedirektoratet, Mari Trommald.

– Er det omsorgssvikt som ligger til grunn må de gripe inn og iverksette tiltakt så barnet får skolegangen det har krav på.

Les også:

– Behandlingen av norske rom er en skam

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen har i mange år arbeidet med sigøynere og rom-folk. Han jobbet 35 år i Oslo-politiet og mener måten myndighetene behandler norske rom på er en skam.

Finn Abrahamsen

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen synes måten myndighetene behandler norske rom på er skammelig.

Foto: Bjørn Ivar Voll / NRK

– Jeg synes det er tragisk og en skam at vi ikke klarer å få dette til når vi ikke har med enn 700 fastboende romfolk. Det burde være rimelig enkelt å få til noe bedre enn det vi ser i dag.

Men er det feil av barnevernet griper inn?

– Nei, men i noen tilfeller kan det skje at man overreagerer, akkurat som ellers i barnevernssaker.

Stortinget vedtok i 2009 en handlingsplan for å bedre levekårene for rom i Oslo, og for å lære dem og lese, skrive og regne. Denne handlingsplanen skal nå evalueres for å se om resultatene er som forventet.