Hopp til innhold

Sonet tre måneder for mye

Mannen skulle sone 17 dager i fengsel, men ble sittende i fengsel tre måneder for mye.

Celle i Ila fengsel

Mannen satt tre måneder for lenge på cella, tilsynelatende uten å merke det selv.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

– At dette har skjedd er uakseptabelt, og skal selvsagt ikke forekomme, sier visepolitimester Hans Halvorsen ved Oslo politidistrikt.

Mannen i 50-årene fikk en bot på kr 56 000, subsidiært 20 dagers fengsel. Han betalte deler av boten, og skulle sone 17 dager.

Feil i datasystemet

Men det oppstod en feil i politiets systemer og mannen sonet tre måneder for mye, tilsynelatende uten å selv oppdage feilen.

– Dette har skjedd i forbindelse med selve soningsinnkalling, hvor man har fått et system som gjør man har regnet ut en helt feil dato.

Halvorsen beklager oversoningen på det sterkeste. Han er ikke kjent med at dette har skjedd tidligere. Oslopolitiet har hjulpet mannen med å skaffe seg advokat for å søke erstatning.

– Jeg regner med at han får erstatning for dette, sier Halvorsen.

– Ikke sint

Mannen fikk boten i 2005 for ikke å ha levert inn selvangivelsen i 2003, sier hans advokat Siv Hallgren.

Mannen synes dette er en kjedelig sak. Ifølge Hallgren stod det i mannens innkalling til soning at han skulle sone i 109 dager.

– Han visste han skulle sone lenge, og forholdt seg til innkallingen han hadde fått, sier Hallgren, som sier mannen ble overrasket da politiet tok kontakt og fortalte ham at han hadde sonet for lenge. Jeg opplever ikke at han er oppgitt og sint, sier Hallgren.

Nå vurderer Hallgren og klienten hvor stort erstatningskravet vil bli.

– En ting er hva som er standardsats på sånne hendelser, men nå holder vi på å utrede saken for å finne ut hva som virkelig har skjedd. Så vi vet ikke helt hva det kommer til å bli på, sier hun.

Etterforsker oversoning

Spesialenheten etterforsker saken etter at Oslo politidistrikt oversendte saken. Politidistriktet risikerer foretaksstraff.

Politidistriktet har foretatt en grundig gjennomgang av saken, og har iverksatt tiltak for å sikre at noe slikt ikke skjer igjen.