Hopp til innhold

Vil trekke shoppere med parkeringshus under bakken

Vanskelige parkeringsforhold gjør at mange velger bort Oslo sentrum når de skal på shopping. Det ønsker handelsstanden å gjøre noe med.

Parkering under Oslo rådhus

Flere underjordiske parkeringshus skal få folk til å handle i hovedstaden. Dette bildet er fra parkeringshuset under Oslo rådhus. Her er 32 plasser reservert toppolitikere og toppbyråkrater.

Foto: Olav Juven / NRK

Å finne parkeringsplass i Oslo sentrum kan være en tidkrevende øvelse. Og det merker handelsstanden i bykjernen. Mange trekker heller til kjøpesentrene i utkanten for å lettere få parkert bilen.

Nå vil Oslo Handelsstands Forening ha underjordiske parkeringshus for å trekke flere folk til bygatene.

– Det er å få trafikantene tettest inn til myldreområdene, parkere under bakken, og gå opp i myldreområdene og være handlende, sier utviklingssjef Lars Fredriksen i OHF.

Ved å bygge underjordiske parkeringshus sentralt i Oslo vil flere velge sentrum når de skal handle, tror Fredriksen.

– Man går ikke med fire-fem bæreposer særlig lang.

Byråden positiv

I fremtiden vil det bli enda vanskeligere å parkere i Oslos gater. Kommunen har nå bestemt seg for å kutte i antall gateparkeringsplasser de neste årene.

Men samferdselsbyråd Ola Elvestuen åpner for at handelsstanden kan få ønsket om et underjordisk parkeringshus oppfylt.

–Det vil bli mindre gateparkering i årene fremover, og da må vi se på om det er nødvending å ha mer underjordisk parkering, sier Elvestuen.

Elvestuen forteller at kommunen allerede er i gang med å se på parkeringsmulighetene i sentrum.

– Vi skal etablere et eget parkeringsorgan som skal vurdere dette. Og vurderingsarbeidet er allerede i gang i Bymiljøetaten.