Etter mange oppslag om umerket hestekjøtt i ferdigmat den siste tiden, har salget tatt en uventet vending hos kjøttforretningen Strøm-Larsen på Torshov i Oslo.
Ukentlig selger de nå mye mer hestebiff enn tidligere, skriver Dagens Næringsliv.
– Økningen har vært på ganske mange hundre prosent, men i kilo har det gått opp fra kanskje én til sju, forteller Erik Sørensen, som er ansvarlig for kjøttdisken i butikken.
– Fin og saftig biff
Sørensen tror folk har fått opp øynene for hestekjøtt etter alle medieoppslagene.
– Dette er en fin og saftig biff, og mye billigere enn oksekjøtt, sier han.
Selv om okse-, svin- og lammekjøtt har en stor del av markedet, er økningen i salget merkbart.
I kjøttbutikken tror de at oppslagene har minnet folk på at hestekjøtt også er mat.
– Mange har spist det før og husker at det var godt, så nå ønsker de å prøve det på nytt.
Fjerner produkter i flere land
Etter at alarmen først gikk i Storbritannia, har butikker i Norge, Danmark, Sverige, Belgia, Irland, Finland, Frankrike, Austerrike, Nederland, Tyskland, Italia, Spania, Portugal og Slovenia fjerna produkter fra hyllene.
Selskapene Findus, Nestlé, JBS og Tesco er rammet av skandalen, som vokser seg stadig større.
Problemet med kjøttet er at det har blitt solgt som storfekjøtt, og kan inneholde dyremedisiner som er skadelig for mennesker.
Spiste mer hest før
Nortura er det selskapet som er størst på slakt av hest i Norge, og forteller at tidligere ble hesten i mye større grad enn nå utnyttet som en matresurs.
Det ble slaktet rundt 1300 hester i Norge i fjor, og omlag 500 av disse ble slaktet av Nortura.
De har merket større pågang fra kunder som vil vite om rutinene for merking er gode nok etter hestekjøtt-skandalen, men har ikke sett økt etterspørsel etter kjøttet.
– I dag er hesten først og fremst et familie- og sportsdyr, som pådrar seg skader og blir medisinert. Mange av preparatene som blir brukt på hest i dag gjør at det ikke er egnet til mat, sier direktør i Nortura, Hanne Steen til NRK.
Av hestekjøttet de leverer går det meste til industrikunder, som råvare.
– Det er kultur i Norge for å spise blant annet hestepølse, og det blir også brukt mye hest i spekemat, sier Steen.
– Som å spise hund
Selv om salget har gått opp er ikke alle kundene i kjøttforretningen fristet av den billigere hestebiffen.
– Jeg synes ikke det er riktig å spise hest. Det blir litt som å spise hund, sier Anne Chapui.
Kjell Eide var også innom butikken torsdag, men selv om det sto oksekjøtt på handlelista, synes han det er bra at folk ikke lar seg skremme fra å spise hest.
– Jeg synes det er bra at folk kjøper hestekjøtt. Folk er ikke så dumme at de går på alt som blir skrevet, sier Eide.
Middagstips
Etter å ha hørt et kort innslag om økning i hestekjøttsalget på radio torsdag morgen, var det flere kunder hos Strøm-Larsen som hadde fått nye middagsideer.
– En mann kom inn med en gang vi åpnet og lurte på om vi hadde den hestebiffen vi hadde snakket om på radioen. Han kjøpte rundt en og en halv kilo, og skulle ha middag til fem, seks stykker, forteller Sørensen.