Hopp til innhold

Lang ventetid for bruddskader

Stengte operasjonsstuer kombinert med svært mange bruddskader fører til lang ventetid for pasienter.

Legevakta i Oslo

Operasjonsstuene til ortopedisk avdeling ved Legevakten i Oslo er stengt og skaper kapasitetsproblemer.

Foto: Anniken Mihle / NRK

4. mars stengte Oslo universitetssykehus operasjonsstuer tilknyttet legevakta i Oslo grunnet problemer med det elektriske anlegget. Operasjonsstuene blir til vanlig benyttet av ortopedisk avdeling.

Nå melder Oslo Universitetssykehus at situasjonen ved ortopedisk avdeling på Ullevål svært presset. Ifølge en pressemelding fra Oslo universitetssykehus, er det hvert døgn 20 pasienter som har behov for bruddkirurgi.

Engebretsen

Lars Engebretsen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Pasientene kommer inn til sykehuset og forventer å bli operert innen et par timer, men ofte må de vente et par dager før vi kan gjøre det vi skal, sier avdelingssjef Lars Engebretsen ved ortopedisk avdeling.

Engebretsen savner kapasiteten ved Legevakten.

– Operasjonstuene ved Legevakten fungerer som en buffer for oss, og tar de mest enkle operasjonene. Er det for eksempel ankelbrudd eller lignende, flytter vi det ned til Legevakten. Nå blir de pasientene liggende å vente på Ullevål. Det er ikke bra.

I tillegg til de stengte operasjonsstuene, er det også svært mange trafikkulykker og idrettsskader denne perioden.

– Det er mange som kjører utfor på ski eller som er utsatt for trafikkuhell. Det er uvanlig mange de siste par ukene, sier Engebretsen.

Sykehuset uttaler at pasienter med livstruende skader blir tatt hånd om straks, men at pasienter med kompliserte brudd og behov for bruddkirurgi må vente lenge.

Mindre alvorlige bruddskader prøver sykehuset å sende til andre sykehus innen Helse Sør-Øst og sykehus på Kongsvinger, Ringerike, Bærum og Diakonhjemmet. Det jobbes nå på spreng for å få unna køen før påske, som erfaringsmessig gir økt aktivitet på operasjonsstuene.

Nærmere 50 pasienter i uka med planlagte operasjoner vil få timen utsatt inntil seks uker.

Engebretsen har en klar oppfordring til skientusiaster nå mot slutten av sessongen.

– Skal du kjøre på ski utfor en bratt og isete bakke, ta av deg skiene og gå på bena ned.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo