Hopp til innhold

Private klinikker får ikke hjelpe pasienter i kø

En privat helseklinikk tilbyr seg å løse legevaktkrisen i Oslo, men får ikke lov av staten.

Kristian S. Gundersen

Kristian S. Gundersen (30) skulle vært operert 22. mars, og er en av mange som står i pasientkø på grunn av legevaktkrisen i Oslo.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Problemet er først og fremst uforutsigbarheten. Jeg vet ikke når operasjonen blir, og det gjør det vanskelig å planlegge fremtiden. Jeg skulle gjerne vært ferdig med operasjonen, sier Kristian S. Gundersen.

Han skulle vært operert 22. mars, og er én av tusen personer som står i pasientkø på grunn av legevaktkrisen i Oslo.

Nå vil den private klinikken Teres i Oslo hjelpe pasientene.

– Vi har både mannskap og operasjonsstuer, så vi kan avhjelpe sannsynligvis mesteparten av den køen som bygger seg opp, sier leder for Teres Medical Group, Erik Grefberg.

Men det får de ikke lov til.

Må vente i et halvt år

Lars Engebretsen

Lars Engebretsen, leder for ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Mange av pasientene i kø har ventet i et halvt år på operasjon for alvorlige ledd-, rygg- eller hofteproblemer. Uten hjelp fra private helseklinikker som Teres, må de kanskje vente i et halvt år til.

Leder for ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Lars Engebretsen, må likevel takke nei til tilbudet fra privatklinikken Teres av hensyn til offentlige anbudsregler.

– Jeg kan ikke ta de 50 pasientene som vi ikke får operert selv pr uke å gi disse til de private stedene. Slik er anbudsreglene og regler innenfor Helse Sør-Øst.

Engebretsen skjønner at dette kan virke uforståelig.

– Jeg forstår at folk synes dette kan virke rart, men det har jeg lyst til å la Helse Sør-Øst kommentere. Jeg vil ikke si noe mer om det, sier han.

Usikkert om legevakta åpner for operasjoner

Gundersen skadet kneet under en håndballkamp. Til vanlig jobber han som freelance med tv-produksjon. Nå tør han ikke å si ja til oppdrag fordi han ikke vet når han vil bli operert.

– Jeg er avhengig av oppdrag for økonomiens skyld. Siden jeg ikke vet når jeg blir sykmeldt, er det vanskelig å ta jobber, sier han.

Nå er det stor usikkerhet om operasjonsavdelingen på Legevakta blir åpnet igjen.

De fem operasjonssalene som benyttes til ortopediske inngrep ble stengt på grunn av alvorlige feil ved det elektriske anlegget. Engebretsen sier det ikke er sikkert Legevakten blir åpnet igjen, hvis ikke det rettes opp i feilene.

– Hvis man ikke velger å gjennomføre de reparasjonene som er nødvendig, så blir ikke Legevakten åpnet igjen. I så fall blir det et problem som ikke lar seg løse, forklarer han.

Dårlig samfunnsbehandling

Erik Grefberg

Erik Grefberg, leder i Teres Medical Group.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Hver uke vokser pasientkøen med 55 nye personer som venter på operasjon ved OUS.

Teres har ledige operasjonssaler og har allerede avtaler med Helse Sør-Øst, som også eier Oslo Universitetssykehus, sier Grefberg:

– Det helt forferdelig å gå og vente på en operasjon, og når dagen for den planlagte operasjonen kommer, så får du beskjed om at den er utsatt. Det er forferdelig for den enkelte, dårlig samfunnsøkonomi og dårlig samfunnsbehandling, sier Grefberg.

– Vil du tjene penger på dette?

– Alle private aktører vil tjene penger, men akkurat i dette tilfellet så er ikke det å tjene penger det viktigste for oss. Det viktigste er å avhjelpe vår partner Helse-sørøst med de pasientene som bygger seg opp i denne køen, sier han.

Gundersen begynner å bli lei av å vente.

– Dette er typisk byråkrati. Jeg håper de kan finne en løsning, sier han.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo