Hopp til innhold

Prester bryter loven i protest

I skumringen blant fuglesang og gulgrønt gress slo en stor gruppe prester og aktivister fra hele landet opp telt og campingstoler i sivil ulydighet i Sofienbergparken i Oslo.

En stor gruppe prester og aktivister fra hele landet har i kveld samlet seg i Sofienbergparken i Oslo. Mange av dem skal overnatte i parken i protest mot Oslo kommunes innskjerping av overnattingsforbudet på offentlige plasser, som de mener diskriminerer fattige og nødstilte.

Prester og aktivister gjør seg klar for å sove ute i Sofienbergparken i Oslo i protest mot Oslo kommunes vedtak om å skjerpe inn regler for overnatting på offentlige steder.

– Det vanskeligste er å få stanga i hullet, sier en av de frammøtte aksjonistene, mens hun strever med å reise et telt i en av hovedstadens populære parker.

Målet med den ulovlige overnatningsaksjonen 2. pinsedag er å protestere mot Oslo kommunes vedtak om å skjerpe inn reglene for overnatting, camping og telting på offentlige steder.

Aktivistene mener forbudet diskriminerer fattige og nødstilte. Bakgrunnen for innskjerpingen er den økende tilstrømminga av tilreisende som ikke har noen steder å bo.

Bryter loven

Erik Schreiner Evans

Erik Schreiner Evans tror ikke politiet kommer til å aksjonere mot gruppa, selv om de bryter loven mot å sove ute i offentlige parker.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Dette er en solidaritetsaksjon mot dem som må sove ute fordi de ikke har noe plass å gjøre av seg, forklarer Erik Schreiner Evans.

– Vi kommer nok til å ha det kjekt her i natt, men det hadde nok vært mindre kjekt å måtte gjøre dette natt etter natt, spesielt når politiet kommer til å være etter dem mer og mer etter vedtaket i Oslo bystyre, sier Evans.

Han er vel vitende om at han og de andre bryter loven ved å sove ute i den offentlige parken, men tror likevel ikke at politiet vil arrestere dem.

– Jeg tror ikke det. Det er litt enklere å ta små grupper enn å ta oss, humrer han litt usikkert.

Domprosten i Oslo: – Vi må ansvarliggjøre oss

Anne-May Grasaas

Domprosten i Oslo, Anne-May Grasaas, møtte opp med liggeunderlag.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Domprosten i Oslo, Anne-May Grasaas, slutter seg til flokken med liggeunderlag under armen og prestekjortelen under vindjakka.

– Jeg er først og fremst her for å støtte dette grasrotinitiativet mot bystyrevedtaket som rammer de svakeste, og kanskje spesielt en gruppe, sier Grasaas, og viser til romfolket.

– Det jeg synes er viktig er å ansvarliggjøre hverandre som nordmenn, og som medborgere av europeere som har det vanskelig. Dette er en solidaritetsaksjon først og fremst, sier hun i likhet med Evans.

Det var Kari Veiteberg, som er prest i Kirkens Bymisjon i Bergen, som tok initiativ til sove uteaksjonen.

EG BUR I FEIL BY NO, MEN HAR EIT INTENST BEHOV FOR SLEEP OUT I SOFIENBERGPARKEN. TENK OM ALLE PRESTANE I BYEN OG KLOKKARANE OG ANDRE GEISTLEGE OG UGEISTLEGE; JA ALLE BERRE LA SEG TIL Å SOVE I PARKEN!

Kari Veiteberg, Facebook

På arrangementets Facebookside mandag kveld hadde 268 personer meldt seg på protestovernattinga fra 20. til 21. mai.

Sove ute-aksjon i Sofienbergparken

Kirkeansatte og andre fra hele landet møtte opp for å slå teltleir i en av Oslos mest populære parker.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK