Hopp til innhold

Dyster voldtektsrekord

100 voldtekter på tre måneder i Oslo. Voldtektsmotaket i Oslo tror tallet på registrerte voldtekter i 2006 blir det høyeste noensinne.

Voldtekt
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Voldtektsbølgen som rammet Oslo i sommer fortsetter. Voldtektsmottaket ved legevakta har fått 227 henvendelser til nå i år, og det er nesten like mange som i hele fjor.

Tallet på voldtekter var høyt i sommer og utviklingen fortsatte i august og september, forteller overlege Henriette Waitz på voldtektsmottaket:

- Vi har sett at det har kommet mange både nå i august sept. de siste tre månedene har vi hatt nærmere 100 henvendelser. De senere årene har antallet henvendelser ligget rundt 60 i samme periode, så dette er en økning, sier Waitz.

Én voldtekt i døgnet

I juli fortalte NRK at det i snitt skjedde en voldtekt i døgnet i Oslo. Den utviklingen har fortsatt i høst. Dette året kommer vi trolig til å få en ny topp i tallet på voldtekter i Oslo, forteller overlege Henriette Waitz ved voldtektsmottaket.

- Det ser absolutt slik ut. Vi hadde et toppår i 2005 med 235 henvendelser, og allerede i år har vi hatt 227.

Brit Opjordsmoen i Dixi Ressurssenter for voldtatte tror tallet registrerte voldtekter øker fordi flere vet at det finnes hjelp å få. Også Dixi har hatt ein stor økning i pågangen i år, forteller hun. 

Mer kunnskap

- Fram til slutten av august har Dixi hatt nær en dobling av antallet henvendelser, sier Opjordsmoen.

- Jeg tenker det har sammenheng med at vi er bedre kjent som ressurssenter, og at flere våger seg hit. Stadig flere foreldre tar kontakt med oss, på grunn av kunnskap om hvor alvorlig et overgrep er. Det endrer livet radikalt for de aller fleste som er utsatt. Flere vet nå at det hjelper å komme et sted hvor du kan snakke om overgrepet, sier Opjordsmoen.

FN kritiserte Norge i 2003 fordi svært få av voldtektene som blir politimeldt, ender med dom. Men dette tallet bare øker: Første halvår i år endte hele 44 prosent av voldtektssakene her i landet med frifinnelse.

44 prosent frifinnes

Justisdepartementet har satt ned et eget voldtektsutvalg som skal finne ut hva samfunnet kan gjøre. Leder for utvalget er tidligere statssekretær Rita Sletner fra Venstre:

- Jeg tenker er at dette er veldig høyt i forhold til annen type kriminalitet som har en frifinnelsesprosent på mellom seks og syv prosent. 44 prosent er uakseptabelt høyt, sier Sletner.

- En voldtekt må være den mest integritetskrenkende forbrytese du kan utsettes for. Det må være en ekstra belastning at frifinnelsesprosenten er så høy.

- Vi må bli veldig veldig gode på sporsikring og bevissikring så offerene får med seg mer støtte inn i rettssalen, sier Sletner.

Bare halvparten av de som kommer til voldtektsmottaket ender opp med å melde overgrepet til politiet.