Hopp til innhold

21-bussen på etanol

Det blir miljøvennlige etanolbusser på busslinje 21 fra neste år.

21-bussen
Foto: Åsmund Hasli / NRK

Det er klart etter at Nexus i dag vant anbudsrunden om flere av Sporveiens busslinjer.

18 etanolbusser skal settes inn på linje 21 mellom Helsfyr og Aker Brygge.

Busspassasjer

Sofie Nyquist synes det er fint med etanol-busser.

Foto: Åsmund Hasli / NRK

Busspassasjer Sofie Nyquist er glad for at 21-bussen skal bli mer miljøvennlig. Hun mener det gjør at man får mer lyst til å ta bussen. 

Ifølge Oslo Sporveier vil denne første omstillingen av bussdriften fra fossilt drivstoff til miljøvennlig biodrivstoff bidra til 600 tonn mindre klimagassutslipp enn dagens busser. Dessuten 0,15 tonn mindre svevestøv og 6 tonn mindre nitrogenoksider i året.

Gode svenske erfaringer

Oslo blir med dette blant de første byene i verden som innfører etanolbusser i stor skala. Oslo Sporveier støtter seg i denne sammenhengen på de gode erfaringer man i Stockholm har gjort med dette drivstoffet. 

Selv om man denne gangen velger å satse på etanol, betyr ikke det at andre biodrivstoff- eller hybridløsninger er valgt bort for godt, understreker Sporveien.

Målet er at fossilt drivstoff skal avvikles og erstattes med det miljøvennlige alternativet som er best kommersielt tilgjengelig.

Bussjåfør Ali Bericha er først og fremst glad for at hans selskap Nexus vant anbudet, men synes også at dette blir fint for miljøet. Som sjåfør tror han imidlertid ikke at han vil merke noen stor forskjell.

Bussjåfør

Bussjåfør Ali Bericha håper alt går i orden med nye miljøvennlige busser.

Foto: Åsmund Hasli / NRK