Hopp til innhold

Dagbøter til møkkete slakteri

Gammel møkk og skitt truer med å forurense kjøttvarene fra Oslo-slakteriet Fatland på Furuset.

Fatland slakterier må betale seks tusen kroner dagen inntil matvarehygienen er blitt bedre. Det sier seksjonssjef i Mattilsynet i Oslo, Oddrun Espelund.

- Det går på grunnleggende ting som skal være på plass for å sikre hygienisk drift. Det gjelder vedlikehold, renhold, skadedyrssikring og rutiner for å skille mellom rene og urene soner i produksjonslokalet.

 

Oddrun Espelund
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Nedslitte, urene lokaler

Fatland er Oslos eneste slakteribedrift og ligger i "Kjøttbyen" på Furuset.

Slakteriet lager kjøttvarer for en halv milliard kroner i året og selger dem i butikken som pålegg og middagsvarer fra Skjeggerød.

Men deler av slakteriet er så nedslitt at lokaler ikke kan vaskes rent som de skal, mener Mattilsynet.

Smittefare med rotter

Rust og maling flasser av, i tillegg til at innlastingsporter er utette slik at mus og rotter kan bringe med seg smitte inn i lokalene.

Fatland i Oslo har vært en problembedrift for Mattilsynet i flere år. Politiet etterforsker bedriften etter at en av de ansatte gikk til fysisk angrep på en tilsynsveterinær i fjor.

Og bedriften er også politianmeldt for dyremishandling etter at ti lam ble feilfôret og døde en smertefull død før jul.

Slakteriet lager kjøttvarer for en halv milliard kroner i året og selger dem i butikken som pålegg og middagsvarer fra Skjeggerød.

Foto: Kjell Vesje/NRK

- Oppleves som problematisk

- Det finnes eksempler på ting som ble påpekt for ganske lang tid tilbake, som fortsatt ikke er rettet opp, sier Espelund.

- Når Mattilsynet over tid må bruke så mye ressurser på en enkelt bedrift opplever vi det som problematisk, sier Espelund.

Les også: Slakteri pinte sauer til døde

Les også: Dårlig hygiene på Oslo-slakteri

Les også: Slakteri stenges

Les også: Fatland-ansatt sparket

 

Fatland Slakteri

Fatland Slakteri

Foto: Kjell Vesje/NRK

Avviser smittefare

Styreleder Leif Malvin Knutsen sier bedriften gjør det den kan for utbedre forholdene, men avviser at smittefaren er for stor.

- Vi har etter beste evne gjort det vi mente skulle gjøres i forhold til pålegg fra Matilsynet, sier Knutsen.

- Synes dere Mattilsynet er for pirkete?

- Mattilsynet forvalter lov og regelverk, og vi har full respekt for de konklusjonene de kommer fram til, sier Knutsen.

- Men er forholdene på Fatland slik at det er fare for at maten kan bli dårlig?

- Nei, det vil jeg absolutt tilbakevise. Vi har heller ikke oppfattet det slik fra Mattilsynet, sier styreleder i Fatland Oslo AS, Leif Malvin Knutsen.