Hopp til innhold

Hyttesommer i Marka

Trodde du at hytte til hytte-turer er et fjellfenomen? Tro om igjen! Oslomarka byr på den ene hytteperlen etter den andre, hvor du kan oppleve seteridyll og Marka-historie.

Tømtehyttene

Tømtehyttene finner du kort vei fra bussen i Maridalen. Den lille Tømtehytta er nylig pusset opp innvendig, og har fått innredning fra Ikea.

Foto: Nina Didriksen / NRK

I alt femten ubetjente hytter ligger og venter på turfolket, spredt på de ulike markene rundt hovedstaden.

Disse er det Turistforeningens Osloavdeling som står bak.

I tillegg kommer den betjente Kobberhaughytta og hytter som drives av andre, som f.eks Kikutstua (Skiforeningen), Bislingen fjellstue og Studenterhytta.

Nært og fjernt

Et av de siste tilskuddene er Fjellvang ved Sinober i Lillomarka.

Den har fjorten soveplasser, og egner seg godt for barnefamilier, siden det bare er fire kilometer fra togstoppet på Movatn.

Litt færre barn treffer du kanskje på Katnosdammen, som ligger lenger inn i Nordmarka, men til gjengjeld treffer du sannsynligvis veldig mange andre voksne!

Damvokter

Denne tidligere damvokterboligen er den mest besøkte hytta, kanskje ikke så rart, med Katnosa-Spålen naturreservat som nærmeste nabo.

Kanoer har den også til utlån, i likhet med Øvresaga i Østmarka. Sistnevnte ligger i Rausjøgrenda, som hadde opptil 100 fastboende, tre sager og egen skole.

Hytta er en koselig, liten rød tømmerkoie, som nås med sykkel eller til fots 3-4 km fra Bysetermåsan.

Katnosdammen

Katnosdammen er en gammel damvokterbolig, og en veldig populær hytte blant Markaturister.

Foto: Nina Didriksen / NRK

På sykkel, til fots – og på ski

Ønsker du å nyte skogens ro for deg selv, kan Presthytta på Krokskogen være stedet.

Dette er også en rød liten tømmerkoie med et naturreservat som nabo, og her er du virkelig I skogen. Du kan sykle inn fra Damtjern i nord eller Lommedalen i sør, men vær forberedt på å måtte trille/gå noe av veien.

Du får med andre ord brukt kroppen godt. Hytta er fin som mål for en skitur også, tenk å våkne opp midt i skogen, og det er heeelt stille og hvitt!

Romeriksåsen på langs?

De fleste nøyer seg nok med én overnatting på markahyttene, eller blir hele helgen på samme hytte.

Men det fine med hyttene er jo at du kan få deg en tur over flere dager, uten å måtte bære på tungt telt og kokeutstyr.

Hva med å ta toget til Grua, gå opp til Snellingen og overnatte, og dagen etter kan du gå til Bekkestua for ny overnatting, før du tredje dag enten går mot Skedsmokorset eller Nittedal og tar bussen hjem.

Blåmarkede stier

Eller du kan lage en Romeriksåsen-Nordmarka-ekspedisjon, ved å fortsette ned i Hakadal og inn i Nordmarka, for eksempel til Katnosdammen, Sinnerdammen, Presthytta…

Her er mulighetene mange. Sjekk kart og hytteomtale hos Turistforeningen i Oslo (ekstern lenke) så får du kanskje ideer til turer du ikke hadde tenkt deg i utgangspunktet?

Markas mange blåmerkede stier gjør veivalget lett og trygt, og også skogsbilveiene er som regel godt merket med sykkelskilt.

Forhåndsbestill

Husk at du må forhåndsbestille plass på hyttene i Oslomarka, det gjør du på internett, og da får du også en pekepinn på om det er andre gjester der.

Vil du være alene, kan du jo lete opp en ”tom” hytte, eller bestille alle plassene selv, til deg og vennene dine! God markasommer!

Turtipset er laget av Nina Didriksen, friluftslivselsker og NRK-journalist.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.