Hopp til innhold

Kamp om matrester fra Oslo

Kommunene Sørum og Nes kniver om å få Oslos matavfall og det som kan bli et av verdens største biogassanlegg.

Kildesortering
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Oslo kommune hadde planer om å bygge anlegget på Klemetsrud, men etter at en rapport slo fast at anlegget kunne gi naboer luktproblemer, har energigjenvinningsetaten lett etter tomte-alternativer utenfor bygrensa.

Fryktet luktplager

- Grunnen til at vi ville flytte ut av Oslo, var at vi var redde for at naboene skulle bli plaget av lukt. Og de kommunene som nå står igjen, der er det ingen naboer som kan bli plaget av lukt, og derfor er de veldig aktuelle kandidater, sier Miljø og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr.

Anlegget skal forvandle Oslos matavfall til biogass og bio-gjødsel. Opprinnelig var tanken å bygge biogassanlegget på Klemetsrud i Oslo, men frykten for luktproblemer har bragt energigjenvinningsetaten på tomtejakt langt utenfor bygrensa.

- Vi vurderer Ullensaker, Nes og Sørum kommune. Så skal vi se nå i et helhetsaspekt, hvilken av kommunene vi velger for et av verdens største biogassanlegg, sier Kallmyr.

Kamp om anlegget

Og på Romerike er det kamp mellom ordførerne for å få matrestene fra Oslo. Esval ved Vormsund i Nes, er et aktuelt utbyggingsområde. Og ordfører Oddmar Blekkerud, mener det vil være smart å bygge anlegget der.

- I forhold til det man skal produsere, blant annet bio-gjødsel, så tror jeg Nes som Norges største kornkommune har en fordel. Det er en kort avstand til de som skal være brukere av produktet, sier han.

Søppeldeponiet i Nes har en fortid med luktproblemer, men ordføreren tror ikke det nye anlegget blir noen belastning for nærmiljøet.

- Nes kommune har hatt et luktproblem på Esval. Det har vi kvittet oss med, og jeg tror ikke dette blir noe problem, sier han.

Sørum lokker med miljøpark

Ordførerkollega i Sørum, Hans Marius Johnsen, mener derimot at anlegget bør bygges i Krogstad miljøpark der Sørum allerede har planer for et nytt slambehandlingsanlegg.

- Det vi kan lokke med, er at vi satser på et anlegg som betjener Oslo og de mest folkerike nabokommunene på Nedre Romerike. I tillegg kommer de til et anlegg som raskt kan realiseres, og som vil være klart når Oslo har sagt at det må være klart, altså i løpet av 2011.

Anlegget som skal gjenvinne matavfallet når Oslo starter med kildesortering, vil koste opp mot 1 milliard kroner. Og Kallmyr skjønner godt at ordførerne gjerne vil ha anlegget i sin kommune.

- Det vil jo bli en motor i miljøindustrien, som kommer til å vokse ganske kraftig fremover. Så den kommunen som sier ja til dette, vil på en måte være først inne i en helt ny industriæra, sier han.

Vil utrede lukten

Ullensaker, som er med i sluttkampen, er ennå ikke sikker på at kommunen bør si ja til Oslos anlegg. Kommunen må først utrede om anlegget vil utsette naboer ved Dal Skog for luktproblemer. Det sier ordfører Harald Espelund.

- Vi har brukt mye penger på Dal Skog for å kvitte oss med luktproblemer for naboene. Det har vært klager i mange år, og nå legger man renseanlegget innomhus med alle mulige måter for å fjerne luktplagen. Det har vi klart, og det vil være litt spesielt at når vi har taklet denne plagen, så kommer det kanskje noen rett ved siden av, som har samme utfordringene, sier Espelund.

Han vil derfor utrede først, og eventuelt bygge etterpå:

- Jeg som nabo ville bli veldig skuffet, hvis politikerne applauderte dette, uten vi hadde tatt hensyn til dem, sier Espelund.