Hopp til innhold

Væpnet gjeng ranet folk på gata

Angrep tilfeldige forbipasserende og truet dem med pistol og kniv.

Pågripelse på Grünerløkka

En mistenkt ble pågrepet med stjålet bankkort ved 01.30-tiden.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Politiet i Oslo pågrep natt til søndag fem personer som de tror kan knyttes til tovæpnede ran på åpen gate i Oslo. I alt har politiet fått melding om fem ran i Oslo i natt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ransofrene var tilfeldig forbipasserende, den yngste bare 15 år gammel. Et av ransofrene ble slått og sparket og ble kjørt til legevakt med hodeskade.

- I de to siste tilfellene har åtte-ti menn i 18-20 års-alderen av afrikansk opprinnelse opptrådt i flokk, truet med pistol og angrepet tilfeldig forbipasserende med slag og spark mot hodet, opplyser operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Angrepet og truet med pistol

  • Den første meldingen til politiet tikket inn klokken 22.20. To gutter på 15 og 19 år var blitt angrepet av fire unge menn i Evensgate/Hølandsgate. De ble tuet med pistol til å gi fra seg bankkort, kode og mobiltelefoner.
  • Klokken 00.25 ble en 28 år gammel mann angrepet av ni-ti unge somaliere i Korsgata/Markveien. Han ble truet til å gi fra seg lommebok og bankkort. Mannen blødde kraftig fra hodet etter slag og spark og måtte kjøres til legevakten.
  • Rett før klokken 01.00 ble tre menn i 20-årene angrepet og truet med pistol av en like stor gjeng.
  • Klokken 04.40 truet fire personer med kniv en mann ved en minibank i Torggata til å gi fra seg pin-koden sin.

To av ranene var politianmeldt søndag ettermiddag. Politiet ventet da at enda et ransoffer vil levere inn en anmeldelse i løpet av dagen.

Vitneutsagn gjør at politiet er sikre på at det dreier seg om samme gjeng i minst to av ranene. Det er imidlertid sannsynlig at flere ran er utført av de samme; i motsatt fall har minst 20 personer deltatt i ran i Oslo i natt.

Pågrep fire etter knivransforsøk

- Vi har ikke opplevd en slik massiv gateransbølge her i byen på den tid jeg kan huske, og vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier Belle.

En mistenkt ble pågrepet med stjålet bankkort i en taxi i 01.30-tida, og store politistyrker lette i natt etter de øvrige i området rundt Grünerløkka og langs Akerselva.

Mannen vil bli avhørt søndag ettermiddag.

Venter flere pågripelser

Da var foreløpig ikke flere pågrepet, men avhør av de pågrepne og gjennomgang av overvåknings-videoer og spor, vil forhåpentlig bringe oss videre, sier jourhavende etterforsker. Per Håkon Sand.

- Vi skal være forsiktige med å karakterisere dette som en ransbølge. Et par av ranene var riktig nok svært alvorlige, men vi kan ikke slå fast at dette dreier seg om noen ny, voldsom utvikling, sier Sand.

Pågrepet med symptomer på kraftig GHB-rus

Politiet tror ranene ble begått i GHB-rus. Den første mannen som ble pågrepet hadde kraftige symptomer.

- Den pågrepne mannen ble kjørt fra Politihuset til sykehus. Han hadde symptomer på en kraftig GHB-rus, sier operasjonslederen til Dagbladet.

- Vi har fraktet den pågrepne til sykehus fordi han hadde symptomer på en kraftig narkotikarus. Senere vil vi frakte ham videre til våre egne fasiliteter, der han vil bli avhørt, sa vaktleder Tone Bærland ved Sentralvakten i Oslo politidistrikt til VG Nett tidlig søndag morgen.

- Har beskrivelse av de øvrige gjerningsmennene

En fornærmet og ett vitne var i morgentimene blitt avhørt i saken. Samtidig fortsatte store politistyrker letingen etter resten av ranerne i området rundt Grünerløkka og langs Akerselva.

- Vi har beskrivelser på de øvrige gjerningsmennene, sier vaktleder Bærland.

Beboere og besøkende på Grünerløkka har i flere år, og i stadig økende grad den siste tiden, klaget til politi og kommunen over voldsfrykt i utelivsbydelen, knyttet til åpenlys narkotikahandel både på dag- og nattetid.