Hopp til innhold

700 strømkunder uten varme

Inngikk avtale med Hafslund om billigere strøm.

Hafslund
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Nesten 700 bedrifter, borettslag og skoler i Oslo og Akershus har fått frakoblet varmen på ubestemt tid nå i kulda.

Grunnen er at de på et tidspunkt har inngått en avtale med Hafslund om billigere strøm, hvis de sier seg villige til å kobles ut hvis presset på strømnettet krever det.

I Hafslund sin driftsentral på Smestad sitter ingeniører foran masse dataskjermer og overvåker strømleveringen i Oslo og Akerhus. Nesten 700 store Hafslund-kunder har nå fått seg et skikkelig kuldesjokk, sier direktør i Hafslund nett, Jens Auset

– De har fått en gunstig nettleieavtale mot at de tar en risiko som innebærer momentan utkobling av de kjelene som står og varmer vann som skal gå i radiatoren

Uten strøm fra 06 til 22

Nesten 700 bedrifter, borettslag , idrettsanlegg og skoler har altså takket ja til billigere strøm, i bytte mot at strømmen til oppvarmingen kan bli kuttet ved behov.

Og det er nettopp det som nå har skjedd. Alle disse kundene er nå uten strøm til oppvarming mellom klokka 06 på morgenen til 22 på kvelden.

– Nå opplever vi da, etter at statnett beordret utkobling av alle disse uprioriterte lastene, at endel kunder enten ikke får startet opp reserveanleggene sine eller ikke har en reserve. Og da blir det kaldt. Og i sprengkulda nå så oppleves det som dramatisk, sier Auset.

Kan få varmen tilbake

Men de som da står uten oppvarming til kjelene sine, hva gjør de da?

– De har en mulighet. De har jo engang gått inn på en avtale med relativt høy risiko når de nå ikke har en reserve. Muligheten er å løses ut av avtalen og få betale den "straffen", eller økonomiske straffen som det er, å bli koblet på igjen.

Av de 60-70 kundene som i går tok kontakt om utkoblingen, valgte over 20 av de å betale ekstra for å få varmen tilbake.

Hvor vanlig er det at man kobler ut strømmen til disse kundene?

– Det vi opplever nå på grunn av streng kulde har vi aldri opplevd før. Det er bare sporadisk enkelte steder i nettet at vi er nødt til å koble ut kjeler som følge av reperasjonsarbeid eller utvidelser av nettet og så videre. Men dette har vi aldri opplevd før.