Hopp til innhold

- Vi er ikke okkupanter

Bofelleskapet som har overtatt den gamle militærleiren i Maridalen, nekter for at de er okkupanter.

Nytt hjem for bokollektiv

Det er ikke strøm eller innlagt vann i husene, men beboerne klarer seg uten.

- Vi har ingenting med okkupantene som ble kastet ut fra Hausmannskvartalet å gjøre, sier Harald Giæver Sundøy, som bor i det nye Øko-bokollektivet Skar.

15 personer tok seg lørdag inn i den gamle militærleiren, som nå eies av Oslo kommune, og bosatte seg der.

Ifølge Giæver Sundøy, ser de ikke på seg selv som okkupanter:

- Vi regner oss ikke som okkupanter forvi overtar ikke husene helt for oss selv. Vi inviterer alle inn. Det er ikke det samme som å være okkupant, sier han.

Vil samarbeide med kommunen

Bokollektivet har ikke fått noen tilltatelse av kommunen til å bosette seg i den gamle militærleiren, men Giæver Sundøy hevder deres planer for stedet er helt i tråd med det kommunen tidligere har ønsket å bruke leiren til.

- Mange har hatt planer for stedet, og det har vært laget en lang mulighetsrapport. Vi ønsker i tråd med kommunens ønsker, å bruke stedet til å starte nye prosjekter, sier han.

Bokollektivet vil spørre folk i Maridalen hva de kunne tenke seg at stedet blir brukt til. Samtidig vil de ha et møte med Oslo kommune for å få til et samarbeid.

- Hvis kommunen skjønner hva prosjektet er, så vil de nok hjelpe oss. Men hvis de fortsetter å tro at vi er stygge punkere som sitter her og røyker opium så vil de nok ikke det. Vi håper de skjønner hva vi er, og da frykter vi ikke utkastelse, sier Giæver Sundøy.

Kommer ikke fra Hausmanngate

Dagbladet meldte søndag morgen at det var okkupanter fra Hausmannsgate som hadde tatt over leiren i Maridalen.

- Det er nok en forhastet konklusjon, sier Giæver Sundøy.

At bokollektivet overtar det gamle militærleiren bare få dager etter at et et 30-talls okkupanter ble kastet ut fra Hausmannsgate , er i ifølge Giæver Sundøy tilfeldig.

- Det er en misforståelse at vi har bodd der. Vi er en gjeng som har bodd litt forskjellige steder, og har ingenting med det å gjøre. Men vi synes jo det er synd at de ble kastet ut, sier han.

I Hausmannsgate oppsto det torsdag kveld voldsomme demonstrasjoner etter utkastelsen. Det ble tent bål i gaten, og gjenstander ble kastet på politiet.

Bokollktivet Skar vil ikke bli forbundet med dette, og håper kommunen forstår det.

- Hvis de misforstår og tror vi er skumle gatekampmennesker, så vil de kanskje bli kvitt oss. Men hvis de skjønner hvem vi er, så håper vi de ikke gjør det, sier Giæver Sundøy.

Har ikke vann og strøm

Den gamle militærleiren har verken vann eller strøm, men det klarer okkupantene seg foreløpig uten.

- Vi sitter rundt peisen hver kveld, og drikker te og koser oss. Vi har vårt eget biotoalett som vi bruker, og vi dusjer i byen. Vaske seg kan man gjøre med en klut, sier Giæver Sundøy.

Bokollektivet vil ha cafèdrift i den gamle leiren, og de henter vann for å lage kaffe. Foreløpig er cafèdriften et non-profit foretak, og det vil de fortsette med.

- Her kan folk komme å få seg en kaffetår mens de venter på bussen. Men det er klart, kommer det plutselig 300 mennesker må vi kanskje ta oss betalt. Da vil inntekte gå til prosjektene våre her, sier Giæver Sundøy.