Hopp til innhold

Har gjort søppelberg til boplass

Under Bispelokket i Oslo bor folk mellom hauger av søppel, matavfall og avføring.

Søpla flyter under Bispelokket
Foto: Jon Gimmingsrud

Statens vegvesen har frist til i dag for å rydde opp i slummen under Bispelokket i Oslo. Under trafikkmaskinen bor det mennesker under uverdige forhold.

- Uteseksjonen hadde bydelsoverlegen med på befaring her. Det blir brukt som latrine, så det er jo en hyginemessig utfordring at det er sånn som det er nå, sier Linda Høgheim, miljøterapeut i Uteseksjonen i Oslo kommune.

Åpen latrine

De to døråpningene er dekket med et ullteppe og en gammel, grønn sovepose. Noen har gjort Vegvesenets betongrom til sin faste boplass.

Ved døråpningene lukter det urin og bakken utenfor er dekket av plastposer, gamle tv'er og hvitevarer. Her er det matavfall og avføring.

Ut fra den ene åpningen kommer en kvinne og en mann. Han med trekkspillet på ryggen. Med fakter forteller hun at her sover de, ellers er det ikke lett å skjønne så mye.

- Jeg tror det på et tidspunkt i vinter ble rydda opp, men slik vi forstår det, er det de som bor her som tar med seg ting hit. De finner ting som de tar med, noe bare kaster de og andre ting bruker de, sier Sølve Risinggård, oppsøkende mijøterapaut i Uteseksjonen.

Bryter seg inn

Statens Vegvesen har hatt teknisk utstyr i de to rommene. Folk har brutt seg inn tidligere og senest i vinter låste de dørene på nytt.

-Tidligere har vi hatt behov for å komme inn i rommet, for å nå er disse koblet fra. Så vi har ikke behov for å nå rommet. Så da kan vi gjøre mer permanente tiltak for å få stengt rommet, sier Eirin Torgersen seksjonsleder i Statens Vegvesen.

Søpla utgjør en helserisiko for omgivelsene mener bydelsoverlegen i Bydel Gamle Oslo. Vegvesenet sier det skal ryddes.

Linda Høgheim i Uteseksjonen i Oslo kommune vet ikke om de som bor der kan få noen hjelp.

- Det er vanskelig å svare på, for dette er mennesker som er her på turistvisum, som ikke har noe krav i forhold til et lavterskeltilbud. Uteseksjonen har vært med en del av disse menneskene til ambassaden, og en del av dem har villet dra tilbake, sier hun.