Hopp til innhold

- Urimelig av Ruter

Forbrukerrådet mener det er urimelig av Ruter å ta 40 kroner for en enkeltbillett ombord på trikk eller buss, når folk ikke har en reell mulighet til å kjøpe billett på forhånd.

Billetter

Områdene Gamlebyen, Bjørndal, Sinsen og deler av Groruddalen er helt uten utsalgssteder for billetter.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Tidligere i år ble det slutt på salg av klippekort ombord i busser og trikker. Dessuten er enkeltbilletter dyrere hvis du kjøper dem ombord.

Kollektivreisende er oppgitt.

– Det er irriterende at man ikke kan få kjøpt billett på forhånd, eller å betale 15 kroner ekstra for billetten, forteller en oppgitt passasjer.

– Urimelig

Billettprisene er 15 kroner dyrere ombord på buss og trikk, men både i Akershus og midt i Oslo er det vanskelig å finne butikker og kiosker som selger billetter.

Bjørnar Eilertsen, rådgiver i Forbrukerrådet, sier prisøkningen er prematur.

– Når man kutter ut et tilbud et sted, bør man sørge for at tilsvarende tilbud finnes et annet sted. Det virker prematurt å legge på 15 kroner når man ikke er sikret utsalgssteder andre steder, sier Eilertsen.

Sliter med å finne utsalgssteder

Tidligere har NRK Østlandssendingen fortalt at Ruter sliter med å finne steder for billettsalg i Akershus, men det er heller ikke enkelt å finne utsalgssteder i Oslo, innrømmer salgssjef i Ruter, Yngve Solberg.

– Enkelte steder kan det være vanskelig å finne det rette utsalgsstedet for våre kort og billetter. Et eksempel er Sinsen, som vi har slitt med i mange år.

Også områdene Gamlebyen, Bjørndal og deler av Groruddalen er helt uten utsalgssteder for billetter.

– Ruter må rydde opp

– Flere butikker i disse områdene ønsker ikke å selge kollektivkort og billetter. De ser ikke på dette som sin primæroppgave, sier Solberg.

Leder av bydelsutvalget i Gamle Oslo, Hans Christian Lillehagen, reiser kollektivt i bydelen hver dag. Han irriterer seg over manglende utslagssteder, og ber nå Ruter om å rydde opp.

– De bør tenkte gjennom hva slags tilbud de egentlig har til befolkningen. Vi som kollektivreisende må ha mulighet til å kjøpe billett, og å betale 40 kroner for en trikketur på to stopp er helt uaktuelt. Vi må ha mulighet til å kjøpe billetter i nærheten av de mest trafikkerte holdeplassene.

Og Ruter jobber kontinuerlig med å skaffe flere utsalgssteder. Solberg mener at innføringen av det elektroniske billettsystemet skal gjøre slutt på folks frustrasjon.

– Nå som vi går over til elektroniske billetter så får vi flere utslagssteder, sier han.