Hopp til innhold

Nytt asylmottak i Oslo

Fra nyttår flyttes transittmottaket på Tanum i Bærum til Løren i Oslo. Men nå kan østkanten få nok et mottak for nyankomne asylsøkere.

Asylmottak

Oslo kan få enda et nytt asylmottak, denne gangen på Furuset, i et bygg rett bak IKEA

Foto: NRK

UDI ønsker et nytt mottak på Østlandet og har fått inn ett eneste forslag, denne gang på Furuset. Forslaget møter sterke reaksjoner fra Frp.

– Vi har nok problemer i Oslo og trenger ikke importere flere problemer, sier Christian Tybring Gjedde fra Frp.

Frp-politikeren er opprørt over at Oslo kan få enda et nytt asylmottak, denne gangen på Furuset i et bygg rett bak IKEA. Han mener at Oslo har tatt sin del i mange år. Nå synes han at regjeringen bør gripe inn ovenfor UDI, slik at asylmottaket ikke legges i Oslo.

Eneste mulighet


UDI har kun fått et tilbud fra Hero Norge om å etablere et nytt transittmottak med 250 plasser.

Selskapet som drifter en rekke asylmottak rundt omkring i Norge, mener bygget i bydel Alna, er eneste mulighet på Østlandet.

– Vi har vurdert flere steder rundt omkring på Østlandet, og Tevlingveien er eneste mulighet, sier administrerende direktør i Hero, Ahmed Bozgil.

Video Vurderer asylmottak på Furuset

– Udemokratisk

Om mange mener det er risikabelt å åpne et asylmottak i Oslo, er reglene slik at verken Alna bydel, Oslo kommune eller ansvarlig byråd Sylvi Listhaug kan motsette seg et UDI vedtak om nytt mottak.

– Måten UDI bruker for å plukke ut steder er fullstendig udemokratisk. UDI kan bare overkjøre kommunene og plassere mottakene hvor de ønsker, uten at kommunen kan gjøre noe med dette, sier Sylvi Listhaug fra Frp.

Ingen grunn til frykt

Mottaket vil huse asylsøkere med særlige helseproblemer som skal bli i en uke til tre måneder-- og ta over noen av tjenestene som asylmottaket på Løren tilbyr i dag. UDI tar avgjørelsen om nytt mottak på Alna om et par uker. Dersom Hero får tilslag, kan mottaket åpne om få måneder.

– Det er ingen grunn til å frykte noe som helst. Vi har driftet mottaket på Løren i 12 år, og det har vært et veldig godt mottak, med veldig få problemer, sier Bozgil.