Hopp til innhold

- Livsfarlige tolketjenester

Tolkeforeningen frykter liv kan gå tapt fordi Oslo Universitetssykehus legger tolketjenesten ut på anbud.

Sykehus (Illustrasjonsfoto)

Anbudsregler for tolketjenester kan ramme pasienter, mener Tolkeforeningen.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Ifølge lederen i Norsk tolkeforening Richard Sciabà er det de dårligste tolkene som jobber for helsevesenet, fordi kvalifiserte tolker får for dårlig betalt. Derfor forsvinner livsviktig informasjon i oversettelsen.

– Det var en kvinne som nesten ble sterilisert fordi hun sa hun ønsket prevensjon. Det ble tolket feil og dermed var det like før hun ble sterilisert mot sitt ønske, forteller Sciabà

Bør tolketjenesten legges ut på anbud? Delta i diskusjonen nederst i artikkelen.

– Velger ut fra pris

Sciabà mener problemet er anbudsordningen for tolketjenestene.

John Richard Sciabà

Sciabà mener det er problemet tjenesten legges ut på anbud.

Foto: Trygve Dahl / NRK

– Sykehuset gir et formidlingsmonopol til en eller annen privat kommersiell aktør og så stoler man på at den aktøren sikrer kvaliteten på de tolketjenestene som leveres, sier han.

– Disse aktørene velger ofte folk ut fra pris og får da tolker som ikke er utdannet og autorisert, hevder Sciabà.

– Må utlyse anbud

Oslo universitetssykehus har ingen registrerte dødsfall eller uheldige tilfeller som følge av feiltolkning i sitt avvikssystem.

– Sykehuset er fornøyd med dagens ordning og vi er nødt til å legge tjenesten på anbud, sier Hege Linnestad, leder for seksjon for likeverdig helsetjeneste ved Oslo Universitetssykehus.

– Det har sammenheng med at vi kjøper tolketjenester for mer enn 500 000 kroner. Derfor kommer vi under lovverket som sier at vi må ha anbudskonkurranse, sier Linnestad.

– Feil tolking

Richard Sciabà er ikke enig i Oslo Universitetssykehus sin tolkning av reglene. I tillegg til å være statsautorisert tolk, er han også jurist.

Han viser til at Utlendingsdirektoratet og Oslo tinghus tar direkte kontakt med de tolkene som de har bruk for. Det kan de gjøre via nettsiden tolkeportalen.no, som myndighetene selv har opprettet.

– Det er en forferdelig sløsing med ressurser når det offentlige bruker store beløp på å utdanne tolker, men samtidig har et system for bestilling av tolker som gjør at oppdragene går til ukvalifiserte folk, mener Sciabà.

Avviser problem

– Hvis leverandør ikke leverer i henhold til kontrakt, hvor det står at kvalifiserte tolker skal brukes, så er det grunnlag for sykehuset å si opp den gjeldende kontrakten med tolkeleverandør, sier Linnestad.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter og facebook.