Hopp til innhold

Mulig hjernehinnebetennelse i Bærum

En 12 år gammel jente fra Jar i Bærum er innlagt på Rikshospitalet, trolig med smittsom hjernehinnebetennelse.

Jenta bor på Jar og er elev ved Grav skole.

Hun ble syk tidligere i uken og ble innlagt på Riskhopitalet i dag, fredag. Kommunenoverlegen i Bærum opplyser at man har sterk mistanke om at hun har meningokokksykdom, som vil si smittsom hjernehinnebetennelse.

- Da jeg ble varslet om dette midt på dagen i dag, var tilstanden etter forholdene relativt bra, sier kommuneoverlegen Frantz Leonard Nilsen.

Symptomer

Meningokokk-bakterien kan gi smittsom hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning med hudutslett. Bakterien smitter gjennom spyttdråper, for eksempel ved kyssing eller deling av glass, flasker eller annen nær kontakt.

Heldigvis er det sjelden at det skjer smitte rundt enkelttilfeller, men det er mulig.

Typiske symptomer er influensaliknende symptomer med frysninger, feber, kvalme og oppkast. Man kan også bli stiv i nakken og få blødninger i huden.

- Vær oppmerksom

Skoleelever eller andre som kan i ha vært i miljøet som har symptomer på infeksjonssykdom med feber, dårlig allmenntilstand eller andre symptomer som nevnt over bør vurdere å dra til lege eller legevakt.

- Det er en potensielt veldig farlig sykdom, hvis den blir ubehandlet eller behandlet for sent. Det kan være en dødlig syk, men får man behandling tidlig nok går det bra i de aller fleste tilfellene, sier Nilsen.

Kommuneoverlegen kan ikke se bort ifra at flere kan være smittet. Han oppfordrer alle til å være oppmerksom på slike symptomer i ukene fremover, og sier man ikke må nøle med å ta kontakt med lege.

Ikke nødvendig med smitteverntiltak

Legevakten er orientert om at de kan få henvendelser angående smittsom hjernehinnebetennelse.

Det er ikke nødvendig på det nåværende tidspunkt å anbefale smitteverntiltak som for eksempel å begrense sosial kontakt eller unngå fysisk aktivitet i nærmiljøet til den syke.

Ved en viss undertype av bakterien, kan det bli aktuelt med vaksine av de nærmeste kontakter, og dette blir fulgt opp fra helsetjenesten i kommunen.