Hopp til innhold

Befolkningsvekst gir Oslo-kutt

Byrådet i Oslo la onsdag fram historiens største investeringsbudsjett. Samtidig kuttes driftsbudsjettet med nesten en halv milliard kroner.

Barnehage og Oslo-budsjettet 2011

Oslo vokser stadig. For å opprettholde full barnehagedekning trenger byen 3.000 nye barnehageplasser i neste fire-års-periode.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Den rekordstore befolkningsveksten i Oslo gjør at byens borgere får et dårligere tjenestetilbud neste år.

Kommunen må bygge barnehager, skoler og omsorgstilbud i rekordtempo, og for å finansiere dette, kuttes driftsbudsjettet mer enn på mange år.

Oslo vokser stadig

De fem siste årene har Oslo fått 57.000 nye innbyggere, og det forventes en befolkningsvekst på rundt 10.000 innbyggere årlig de neste ti årene.

Kristin Vinje

Finansbyråd Kristin Vinje (H), la fram Høyre-Frp-byrådets budsjettforslag klokka 10.00 onsdag.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Vi hadde aldri kunnet gå løs på de rekordstore investeringene uten at det borgerlige flertallet i Oslo har forvaltet byens økonomi og innbyggernes skattepenger på en ansvarlig måte gjennom mange år, sier finansbyråd Kristin Vinje (H), som la fram Høyre-Frp-byrådets budsjettforslag klokka 10.00 onsdag.

For 2011 foreslås det investeringer for til sammen 7,5 milliarder kroner, hvorav 2,5 milliarder kun er til nye skolebygg.

De neste fire årene skal det brukes 26 milliarder kroner på blant annet skoler og barnehager, omsorgsboliger og sykehjem, veier, kollektivtrafikk og kommunaltekniske anlegg.

Barna øker mest

Befolkningen ventes å øke spesielt mye i de yngste årsklassene. Oslo må bygge ett nytt klasserom i uka de neste ti årene. Og for å opprettholde full barnehagedekning, trenger byen 3.000 nye barnehageplasser i neste fire-års-periode.

Til nå har byrådet greid å takle befolkningsveksten uten at dette har fått dramatiske konsekvenser for tjenestetilbudet for øvrig. Det er ikke lenger tilfelle.

Økt låneopptak og et ekstraordinært utbytte fra kraftgiganten ECO er ikke nok til å dekke investeringskostnadene. Bildet formørkes ytterligere ved at byrådet forventer lavere vekst i de frie inntektene fra staten og økte pensjonskostnader.

Ingen skjermes

Derfor må 460 millioner kroner hentes fra et driftsbudsjett som totalt er på drøyt 40 milliarder kroner. Og ingen områder slipper unna.

– Byrådet har så langt som mulig forsøkt å skjerme bydelene og skolesektoren, men også disse sektorene må kutte noe i driftsbudsjettene, sier Kristin Vinje.

Kutt i Oslo-skolen

Terje Vilno

Terje Vilno er skuffet over skolekuttene.

Foto: John Nistad, Utdanningsforbundet

Oslo-skolen får reelle kutt på over 100 millioner kroner.

Lærerne i hovedstaden er oppgitt over kutt i driften på skolene, samtidig som de skal ha tidens største skoleutbygging.

– Budsjettet er for dårlig. Oslo har høye ambisjoner på elever og barns vegne. Dette budsjettet vil ikke bringe oss videre. Det kommer cirka 1500 flere elever uten at man får ansatt flere lærere. Det blir som to store skoler med 750 elever hver uten noen lærere eller ledere, sier leder i utdanningsforbundet i Oslo, Terje Vilno.

Fortviler over kutt

Video Fortvilet over skolekutt

Må kutte i utgiftene

Bydelene må spare om lag 200 millioner kroner. Dermed må de kutte i utgiftene til for eksempel bydelsbarnevern, barnehager, kjøp av sykehjemsplasser og lokale kulturtiltak.

Nå bør byråden selv komme ut å vise oss hvilke svake grupper vi skal ta fra, sier leder i bydelsutvalget på St. Hanshaugen, Torunn Kanutte Husvik.

– Du føler det er langt fra rådhuset og ut til bydelene når det kommer slike kuttforslag. Jeg håper de vil ta seg en tur ut i bydelene og se hva vi sliter med. Det trengs mer penger, her har byrådet bommet kraftig, sier Husvik.

Planlagte investeringer i 2011-2014 i mill kroner:

Grafikk Oslo budsjettet
Foto: Grafikk

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter og facebbok.